Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Vyhledávání

Jak vybrat odrážecí kolo?

Jak vybrat odrážecí kolo?
11. 4. - Hrajeme si
Jaro začíná, vaše dítko už zvládá chůzi, ale ještě není schopné jezdit na kole? Každý na něčem začínal, takže místo kola mu pro začátek pořiďte kolo bez šlapek nebo odrážecí kolo.

Většina rodičů vybírá většinu věcí podle designu, ale hlavní slovo by měli mít u výběru praktické prvky. Zaměřit byste se měli na jeho hmotnost, brzdy či sedlo! A samozřejmě nesmí chybět i další vybavení jako je například přilba nebo cyklistické rukavice.

Čím lehčí, tím lepší

Kolo, i když je bez šlapek, by mělo být co nejlehčí, protože s ním i malé dítě musí zvládat manipulovat. A jeho lehkost oceníte i vy jako rodiče v případě, že dítě už nechce jezdit a vy musíte kolo sami nést. Co je však u lehkého kola „těžší“? Trošku více zatíží Vaši peněženku díky dražším materiálům.

Je u odrážecího kola potřeba brzda?

Pokud je vašemu drobečkovi kolem 2 let, brzda není příliš vhodná. Takto malé děti používají více nohy, při samotné jízdě se soustřeďují na řízení a udržení rovnováhy a brzdit rukou by pro ně mohlo představovat velký problém. Nejen, že jim půjde hůře vyvinout sílu ke zmáčknutí páčky, ale hlavně se nebudou moci plně věnovat řízení.


U větších dětí je brzda už nutností. Musí si zvyknout ji používat. Páka brzdy ale musí být konstruována tak, aby ji dítě dokázalo zmáčknout a tak i ovládat. Výhodou u takových kol jsou brzdy s regulací pomocí seřizovacího šroubu, kde je možné nastavit, kolik bude třeba síly ke zmáčknutí páčky.

Sedlo

Odrážecí kolo vybírejte, stejně jako jiné dětské kolo, s nastavitelným sedlem. Jak dítě roste, musí se mu přizpůsobovat jeho výška. Stejně tak je zapotřebí sledovat i bezpečnostní prvky jako jsou:

 

  • maximální možné zatížení,
  • věková skupina, pro kterou je kolo bez šlapek určeno,
  • na kole se nesmí vyskytovat žádné ostré hrany, hroty či dráty, a pokud ano, pak musí být zakrytovány.

Doplňující výbava

Co patří ke každému cyklistovi? Cyklistická přilba a cyklistické rukavice, které zabrání poranění při pádech. Smiřte se také s tím, že budou trpět jeho dětské botky, protože často jde o jedinou brzdu, kterou dítě má. Takže se vyplatí koupit pevnou obuv s gumovou obsázkou špičky pro případ, že bude frajeřit a bude brzdit špičkami. 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné