Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Vyhledávání

Chování

Chování
23. 2. - I. měsíc
Po narození miminko většinu času prospí a projí. Věnujete-li svému miminku dostatečnou pozornost, zjistíte, že provádí určité nečekané věci, z ničeho nic se bez důvodu zatřepe nebo začne funět tak, že se domníváte, že má ucpané dýchací cesty.

Může dokonce na pár vteřin přestat dýchat. To vše je normální.


Většina dětí po narození ztěžka dýchá a vy máte pocit jakoby měly rýmu. Je to způsobeno nízkou klenbou nosních kostí a chrupavek, což se během pár měsíců upraví.


Novorozenci jsou v prvních měsících velmi citlivý na světlo a kýchají téměř při každém otevření očí. Tím si zároveň čistí nosní dutiny a zabraňuje pronikání prachu do plic. Nejedná se proto o nachlazení.


Dalším častým jevem je škytání, které je způsobené nepravidelnými stahy bránice. Neznamená to (jak s oblibou tvrdí babičky), že by vašemu děťátku byla zima a rozhodně ji nemusí zapíjet čajem!!!

 

Po narození cca do 3. měsíce věku má vaše miminko několik vrozených reflexů, které postupem času ustoupí a nahradí je naučené chování

 

Vyhledávací reflex – dotknete-li se zlehka tvářičky dítěte, otočí hlavičku směrem k vašemu prstu a otočí ústa.


Sací reflex


Polykací reflex


„Chodící“ reflex – podržíte-li dítě v podpaží ve vzpřímené poloze a jeho chodidla se budou dotýkat pevného povrchu, začne provádět nohama kráčivé pohyby


„Plazivý“ reflex – jestliže položíte novorozence na bříško, vypadá to, že se plazí. Je to proto, že jeho nožičky jsou skrčené jako v děloze matky. Jestliže kopne nožičkami, provede zdánlivý plazivý pohyb.


Uchopovací reflex – dotknete-li se prsty dlaní novorozence, automaticky sevře prsty


Moroův objímací reflex – zaslechne-li dítě hlasitý zvuk nebo s ním nešetrně pohnete, rozhodí ruce a nohy s nataženými prsty ve snaze se něčeho zachytit.


Ačkoliv můžete mít pocit, že vaše miminko vás ještě nevnímá, váš tělesný kontakt, dech a vůně je pro ně velmi důležitá a vytváří první vazby mezi vámi a vaším děťátkem
 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné