Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, zítra Rostislav
Vyhledávání

Vzhled

Vzhled
23. 2. - I. měsíc
A je to tu. Dovezli jste si domů nového člena rodiny. Průměrná porodní hmotnost vašeho miminka je 2500 – 4500g a průměrná délka 48 – 51 cm.

Velikost
A je to tu. Dovezli jste si domů nového člena rodiny. Průměrná porodní hmotnost vašeho miminka je 2500 – 4500g a průměrná délka 48 – 51 cm. Patří-li však vaše dítě k těm drobnějším, netrapte se tím, hmotnostní rozpětí je velké a kromě jiného na něj mají vliv geny, rasa a způsob výživy.

 

Hlavička
Je pravděpodobné, že po narození nebude hlavička vašeho dítěte dokonale zaoblená, což se během několika dnů spraví. Na vrcholu hlavičky dítěte je měkká jamka zvaná fontanela, což je místo, na kterém se lebeční kosti ještě nespojily. Spojí se kolem druhého roku dítěte. Zpozorujete-li, že pokožka na tomto místě je nepřiměřeně napjatá, vyklenutá nebo naopak propadlá, je nutné se spojit s lékařem.
Je možné, že vaše miminko bude již v prvním měsíci zvedat hlavičku – tzv. „pást koníčky“ (náš syn ji zvedal již v prvním týdnu) .

 

Oči
Všechny děti se rodí s modrýma očima. Trvalé zabarvení se ustálí kolem šestého měsíce věku dítěte. Novorozenci mají po většinu dne oči zavřené. Jestliže dítě oči otevře, můžete pozorovat, že šilhá. To však není důvod k obavám. Vaše miminko se ještě dostatečně nenaučilo používat oční svaly. Tento jev obvykle zmizí do 2.měsíce věku.
Slzy se tvoří až ve 4. nebo 5. měsíci.

 

Kůže
Pokožka dítěte bude pravděpodobně pokryta bílou mazlavou hmotou, která se s postupným mytím sama ztratí. Některá miminka též mají suchou šupinatou pokožku (nejčastěji na dlaních a chodidlech). Nebojte se, nejde o žádnou verzi ekzému a i toto se postupem času upraví.


Je také běžné, že novorozenec trpí žloutenkou – žlutým zbarvením pokožky a bělma. U mnohých zdravých novorozenců se žloutenka vyvine až třetí den života a je známá jako fyziologická, protože nejde o nemoc. Obvykle to za vás vyřeší doktoři v porodnici. Důležitý je dostatečný příjem potravy a tudíž i tekutin ve formě mateřského mléka. Žloutenka by měla ustoupit po prvním týdnu.


Dalším obvyklým „problémem“ u novorozenců jsou tzv. Miliaria. Jedná se o malé bílé tečky na konečku nosu. Způsobuje je dočasné ucpání potních a mazových žláz a nejedná se o žádnou nemoc. V žádném případě tyto „mini uhříčky“ nemačkejte!!! Za pár dní určitě zmizí sami.


Novorozenci také přicházejí na svět nadměrně ochlupení. Časté jsou husté chloupky na ramenech a kolem páteře, někdy i na uších a ve tváři. Toto ochlupení většinou brzy vypadá.

 

Prsy
U novorozenců obou pohlaví se může objevit zvětšení prsních žláz. Je to způsobeno přítomností mateřského hormonu v těle dítěte a příznaky sami ustoupí za několik dní.

 

Genitálie
Genitálie miminek mužského i ženského pohlaví jsou při narození v poměru k ostatnímu tělu větší než později.
 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné