Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, zítra Rudolf
Vyhledávání

Jak moderně vychovávat dítě?

Jak moderně vychovávat dítě?
5. 3. - Miminko
Kontaktní rodičovství by mělo být základním prvkem moderní výchovy. Bere ohled na zdraví dítěte i našeho prostředí.

Zastánci přirozené výchovy vytvořili jednoduchý přehled pravidel, která je nutno dodržovat, aby vaše dítě mělo šanci na kvalitní život v dospělosti.

 

Často se sama sebe ptám, zda jsou metody, které jsem převzala od rodičů, tím pravým způsobem, jak formovat svoje děti. Změnilo se totiž mnoho základních společenských norem a hektická doba chce své i v tomto velmi osobním odvětví.

 

Na internetu jsem objevila stránky slepicarna.cz, kde je podobných maminek více. Neřeší pouze špinavé pleny a vaření, ale především budoucnost našich potomků a jejich schopnost ustát budoucí život. Můžete vůbec ochránit své ratolesti a připravit je k boji za lepší svět? Ano! A je to jednodušší, než se může zdát.

 

Podívejte se na osm základních principů, které nabízí tzv. Attachment parenting:

Příprava na těhotenství, porod a rodičovství

Ideálem je samozřejmě plánované rodičovství, to se totiž může opřít o fyzickou a emocionální stabilitu rodičů.

Ovšem i po zjištění neplánovaného těhotenství se můžete začít připravovat na příchod svého děťátka s úctou k novému životu a snažit se zajistit si co nejpřirozenější průběh těhotenství i porodu.

Kojení s láskou a respektem

Každá máma chce pro své děťátko to nejlepší. Kojení je nejpřirozenější formou výživy dítěte, snažte se o něm tedy získat co nejvíce informací. Kontaktujte i jiné kojící maminky, setkání i komunikace s nimi vám může pomoci celý proces dobře nastartovat. Nebojte se kojit podle svých představ a možností co nejdéle. To platí i pro krmení z lahvičky, protože ne vždy je možné miminko kojit. I tak lze zachovat tento princip a napájet dítko v pohodě i harmonii.

Citlivé reakce na potřeby dítěte

Mezi vámi a vaším dítětem existuje neviditelné spojení. Díky němu můžete sledovat jeho potřeby, emocionální pochody a empaticky reagovat na jeho momentální stav. Říká se tomu také mateřské pouto nebo intuice. Neříkejte si, že synka či dcerku rozmazlíte, podporu jim poskytujte vždy, když je to nutné. Každá matka zná pocit, kdy se v noci vzbudí sama od sebe ještě předtím, než se vůbec ozve pláč miminka, avšak už ví, že dítě něco potřebuje.

Zajištění bezpečného spánku

Potřeba jistoty je pro každého potřebou základní a pro malé, bezbranné dítě obzvlášť. Studie prokázaly, že mozek dítěte odloučeného od rodičů vykazuje obdobnou aktivitu jako při fyzické bolesti.

Společný spánek těmto negativním stavům předchází a naopak ještě pomáhá vyrovnávat jiné tlaky a frustrace, jimiž vaše malé může trpět.

Věnujte však zvýšenou pozornost kvalitě matrace (nemá být příliš měkká nebo neprodyšná), pozor na případné škvíry a mezery, ideální je prostorný jednolitý povrch. Nepřikrývejte sebe ani potomka příliš těžkými či objemnými lůžkovinami, dítěti nedávejte polštář ani ho nenechávejte spát na okraji postýlky. Kojence ke spánku nepokládejte do polohy na bříško a nikdy mu nepřikrývejte hlavu. A jedna praktická výhoda pro lenivé mámy: kvůli nočnímu kojení nemusíte vůbec vstávat z postele!

Častý fyzický kontakt

Naplňujte přirozenou potřebu po dotyku. Chovejte svoje miminko v náručí, použijte nosítko místo kočárku. Naučte se zásady masáže kojenců i dětí a mazlete se se svým mrnětem tak, jak je vám oběma příjemné. Užívejte si krásné chvíle, kdy jste stále spolu.

Výchova pozitivními příklady

Učení vzorem je nejúčinnějším způsobem vedení. Pozitivní výchova poskytne vašim ratolestem dobrý základ pro kladné vnímání sebe sama, pomůže jim vybudovat sebevědomí, rozvine jejich svědomí a soucit ke druhým. Komunikujte se svým děťátkem tak často, jak je to jen možné. Neokřikujte ho, když chce něco sdělit. Snažte se spíš podporovat jeho dobré stránky a věci, které se podařily, než zdůrazňovat to špatné. Právě na pochvalách bude stavět do budoucna tak potřebnou sebedůvěru.

Poskytnutí plynulé láskyplné péče

Rodičem se stanete v okamžiku početí a zůstanete jím už napořád, proto je důležité reagovat na potřeby svého zlatíčka citlivě a kontinuálně. Dopřejte mu jistotu, že jste stále nablízku a připraveni a ochotni pomoci. Minimalizujte stres z nejistoty a z odloučení a dopřejte mu pocit, že osamělost je neznámé slovo.


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné