Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Vyhledávání

Muži jako učitelé v mateřských školách - ano či ne?

Muži jako učitelé v mateřských školách - ano či ne?
8. 6. - Škola
Také patříte mezi „konzervativní“ maminky, jež trpí utkvělou představou, že je učitel - muž v mateřské škole zkrátka nepřípustný? Že je to divné? Nebo jste pravý opak, a muže - učitele byste ve školce přivítala?

Zápis do školky je již za vámi a vy už pouze čekáte na ortel, zda vaše dítko bude přijato do vytoužené školky či nikoliv. Pokud vše dobře dopadne a vaše ratolest bude přijata, začnete najednou přemýšlet o tom, jaké to asi bude, až vaše dcerka či váš synek do školky nastoupí. Jak bude spokojen/a s prostředím a s ostatními dětmi nebo jaký názor bude mít na paní učitelku? Jenže co když se mezitím ve vámi vybrané školce změní situace a místo paní učitelky tam na ni/něj bude čekat pan učitel? Jak se k tomu postavíte?

Předsudky

Každá z vás, milé maminky, má však zajisté jiný přístup k výchově dětí a rovněž i odlišný názor. Je to samozřejmě ovlivněno dnešní dobou, kdy v televizi každou chvíli vidíme, že to či ono dítě bylo zneužito, uneseno apod., a proto o své ratolesti máme daleko větší obavy, než měly naše maminky a babičky. Ovšem je to ve všech případech správné? Mnohdy to totiž přeháníme. Přitom bychom si měly samy uvědomit, jak by bylo nám samým, kdybychom byly v kůži toho druhého. Jak bychom se asi cítily, kdyby se na nás někdo bezdůvodně díval skrz prsty… Jistě by se nám to nelíbilo, tak proč to dělat ostatním?


Pokud se totiž zamyslíte nad tím, jak se asi musí cítit muž - učitel v kolektivu plného žen a v neustálém kontaktu se stejně nedůvěřivými maminkami jako jste vy, musíte nutně dospět k závěru, že mu není co závidět. Sami si asi říkáte, jak může tento „tlak“ vydržet? Je to však stejné jako u kohokoliv jiného - pokud člověka práce baví a naplňuje, pak vydrží i neustálé posměšky, narážky nebo nedůvěru…

Přínos muže - učitele

Ptáte se, jaký má přínos muž - učitel v mateřské škole? Pak vězte, že velký. Mnohé děti totiž často žijí s rozvedenými rodiči nebo jejich tatínkové tráví většinu času v práci, a proto jim chybí mužský vzor a element. A právě ten jim může pan učitel poskytnout. Navíc některé ženy - učitelky bývají až přespříliš „opatrné“ a přístup pana učitele tak může být velice vítaným zpestřením pro malé předškoláky. Muži totiž obvykle mívají větší nadhled a nebrzdí je tolik pud sebezáchovy, a proto jsou schopni vymyslet pro vaše malé ratolesti daleko více zajímavých a neotřelých činností a lépe je tak zabavit. A zejména chlapci jistě přivítají nějakou tu dobrodružnější hru nebo trošičku vyšší míru „volnosti“.

Počet učitelů

„Narazit“ na nějakého pana učitele v našich školkách je však prozatím rarita. Na rozdíl od jiných zemí, kde mezi pedagogy v mateřských školách nalezneme třeba i 3% mužů, se v České republice zatím jedná pouze o pár jednotlivců. A to i přesto, že jejich zdejší výskyt by byl velmi žádoucí. Proč tomu však tak je? Jedním z hlavních důvodů je špatné finanční ohodnocení, jež se jim dostává a díky němuž by nebyli schopni zabezpečit své vlastní rodiny, a druhým, neméně podstatným důvodem, bývá i naše nedůvěra a předsudky. Většina lidí si totiž stále myslí, že do školek patří pouze ženy, jež mají k dětem daleko blíž. K mužským učitelům jsou nedůvěřiví, a hned za tím hledají spoustu problémů a zádrhelů. Nezbývá tedy, než postupně tyto „nedůvěřivce“ přesvědčit, že i mezi muži se najdou tací, kteří mají k dětem vřelý vztah a jsou „plně způsobilí“ je správně vést a vychovávat. Dětem od nich opravdu nehrozí žádné nebezpečí. Toho jsme svědkem i v případě „tatínků na mateřské dovolené“. Snad se tedy do budoucna tato situace zlepší a zájemců o studium tohoto oboru tak přibude.


Takže pokud budete patřit mezi ty šťastné rodiče, jejichž ratolesti ve školce „vyfasují“ pana učitele, vězte, že na tom není nic špatného, právě naopak. Jeho přirozená autorita totiž na dítka mnohdy zabírá daleko více, než sebelepší výchovné metody paní učitelky. A může se tak stát, že pokud vaše ratolest do té doby nechodila do mateřské školy s příliš velkým nadšením, může se situace s příchodem pana učitele zcela obrátit, a vašemu zlatíčku se ani nebude chtít ze školky domů. Rozhodně se proto neunáhlete se svými názory a soudy – každý si totiž zaslouží svoji šanci 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné