Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, zítra Rostislav
Vyhledávání

Ekologická výchova je základ!

Ekologická výchova je základ!
16. 5. - Výchova
Každé dítě dělá to samé, co vidí u ostatních, hlavně u svých rodičů. Pokud tedy rodiče třídí odpad, pak jej třídí i děti. Přijde jim to totiž jako naprosto normální. Ale co když rodiče odpad netřídí? Naučte své děti třídit odpad!

Každá rodina má své rituály a samozřejmě, že je to v každé rodině trochu jiné. Dítě se těmto rituálům učí prakticky hned od narození. I když vlastně o žádné učení nejde. Děti jen vše opakují po rodičích. Takto se dítě učí všem společenských a etickým návykům. Pokud je rodina nemá, nemá se je dítě kde naučit. A stejné je to i s přístupem k ekologii.


Děti se nemusí učit třídit odpad, pokud do rodinného rituálu patří, že PET láhve patří do žlutých kontejnerů, sklo do zelených a papír do modrých kontejnerů. Když to děti vidí u rodičů, dělají to automaticky. Nepřijde jim to divné. Pokud to tak ale v rodině není, děti k ekologii nemají vztah a těžko se jim bude odpad třídit.

Když nestačí rodina, nastupuje škola

V případě, že rodiče odpady netřídí, musí tuto výchovu dítěti zabezpečit škola. Už od prvního stupně, kde je třídní učitel autoritou, je třeba děti k třídění vést. Učitelé dětem problematiku třídění odpadů vysvětlí a hlavně uvádí do praxe alespoň v rámci vyučování.


Když pak přijde vaše dítě ze školy domů, dost často zmiňuje: „Paní učitelka říkala…“ a přes to zkrátka nejede vlak. Někdy je to až přehnané, ale v tomhle případě? Stejně tak, jak se dítě učí číst a psát, tak by se mělo učit chránit přírodu. A to začíná tak, že nebude dělat nepořádek tam, kde nemá, a bude třídit odpad.

Jak učit dítě třídit odpad?

Základem všeho je začít u sebe. Pokud budete jako rodiče třídit odpad, budou se toho držet i vaše děti.


Pokud však ještě doma odpad netřídíte, za což byste se měli stydět, můžete s tím začít klidně hned! Nikdy není pozdě začít.

Jakým způsobem můžete děti s tříděním seznámit?

  1. Vše začíná tím, že to svému dítěti vysvětlíte. Řekněte mu, co obnáší třídění odpadu, a hlavně mu vysvětlete, proč vlastně lidé odpady třídí a jak se odpady třídí. Chce to však notnou dávku trpělivosti na zodpovídání zvídavých otázek vašeho dítěte.
  2. Pro dítě je třeba si zažít, co kam patří. To jde však mnohdy velmi obtížně. Ale jak už říkal Jan Amos Komenský, škola hrou. Připravte tedy pro své dítě nějakou hru, která by mu pomohla při třídění odpadu.
  3. Pokud nejste ten typ člověka, který by oplýval nápady na hry, pak stačí na internetu najít hru, která dítěti třídění odpadu přiblíží. Navíc, v současné době se dá na internetu najít spousta takových her, kvízů či tajenek, pro všechny věkové skupiny.
  4. Pro lepší orientaci, co kam patří, si na internetu můžete stáhnout samolepky na koše, případně i výukové materiály, které dětem dokáží poradit (omalovánky, knížky nebo přehledy, co kam patří).
  5. Když už dítě ví, co kam patří, můžete se s ním zapojit i do různých tematických soutěží týkajících se třídění odpadu, aby bylo něčím motivováno.

 

Je důležité chránit přírodu, a čím dříve se s tříděním odpadů začne, tím lépe. Neotálejte tedy s ekologickou výchovou u vašich dětí!

 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné