Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Vyhledávání

Kdy a hlavně jak zbavit dítě dudlíku?

Kdy a hlavně jak zbavit dítě dudlíku?
21. 1. - Výchova
Dudlík je na jednu stranu skvělým, ale na druhou stranu někdy kritizovaným pomocníkem většiny rodičů. Dokáže vaše dítě utišit, když je potřeba. Ale určitě nastane moment, kdy je potřeba ho zahodit a obejít se bez něj. A právě to bývá kámen úrazu.

Většina dětí se dudlíku vzdá jen velmi nerada a často se to neobejde bez několika dní plných trápení. Ale nebojte, ono to bude zase v pořádku. Důležité je nejen načasování, ale hlavně vaše odhodlání. Jakmile se totiž jednou rozhodnete, už nemůžete povolit a couvnout.

Kdy je už dítě na dudlík velké?

Není žádná přesná hranice, kdy dítě už nesmí mít dudlík, avšak nějaká pravidla tu stále platí. Když mu ho vezmete moc brzo, tak na něj dítě asi rychleji zapomene, ale může si taky začít místo něj cumlat paleček. A když moc pozdě, tak zase hrozí horší odnaučování a možné zdravotní problémy. Nejlepší určitě je odnaučit cumlání dudlíku zhruba do dvou let věku dítěte. Podle pediatrů poté hrozí poruchy nebo pomalejší vývoj řeči nebo zafixování špatné výslovnosti, podle dentistů pak deformace zubů. Ovšem pro vznik takovýchto problémů by bylo nutné mít dudlík v puse opravdu často a dlouho. Takže pokud vaše dítko cumlá dudlík jen chvíli před spaním a ne celý den, nic se neděje. Celodenní dumlání v takovém věku je už ovšem dost nevhodné. Třetí narozeniny by měly být tedy maximální horní hranicí pro odnaučování dudlíku. Při určování spodní hranice záleží na vás a vašem dítěti.

Jak začít s přípravou?

Každý rodič, který to už zažil, má svůj osvědčený postup. Jenže každé dítě je jinak citlivé a jinak vnímá ztrátu něčeho tak osobního, jako je pro něj právě dudlík, proto se s tím bude rozdílně dlouho smiřovat. Obecně lze rozhodně doporučit začít nejdřív omezováním doby, kdy je dudlík k dispozici. Když dítě usne, dudlík mu hned vezměte a vraťte jedině, kdyby se opět vzbudilo a vyžadovalo ho. Přes den se snažte dudlíku vyvarovat úplně. Odstraňte ho z očí i dosahu a případný pláč se snažte utišit odvedením pozornosti nebo třeba nějakou malou dobrotou, i když toto také moc výchovné není. Dudlík vytáhněte, až když bude opravdu nejhůř.


Nejhorší bude nejspíš večerní usínání. Připravte sebe i partnera na několik dlouhých večerů a možná i bezesných nocí. Pokud to půjde, snažte se dítě přes den hodně unavit, aby mělo co nejméně energie myslet na dudlík a brzo usnulo.

A jak to vše dítěti vysvětlit?

Záleží na jeho povaze. Vy své dítě znáte nejlépe a tak nejspíš dobře odhadnete, jestli se potřebuje dlouze loučit nebo bude jednodušší rychlé odstřihnutí od dudlíku. Někdo dává přednost právě delší loučení, aby se s tím dítě mohlo vyrovnat. Pokud mezi ně patříte, můžete dudlík společně odnést do popelnice a vyhodit nebo ho symbolicky odnést nějakému jinému malému miminku či čertovi. Nebo zvolte druhou variantu a vezměte mu jej najednou – vyhoďte ho bez jeho vědomí. Záleží jen na vás, pro jakou možnost se rozhodnete.


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné