Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, zítra Rostislav
Vyhledávání

Sůl je opravdu nad zlato aneb jak využít sůl

Sůl je opravdu nad zlato aneb jak využít sůl
25. 8. - Články
Snad všechno se dá použít i jinak než je jeho původní určení. Solí můžete dochutit oběd či večeři, ale může se pro vás stát také nezbytným pomocníkem při úklidu domácnosti. Přijde vám to zvláštní a ptáte se, kde vám její účinky usnadní práci?

Sůl neboli chlorid sodný můžete hojně využít při čištění a úklidu domácnosti, nebo pokud budete chtít něco oživit a vrátit tak dané věci její původní vzhled.

Úklid

Čištění vázy

Pokud se vám stane, že po odumření květu, váza zůstane na dně zanesená a nejde vyčistit, nezoufejte. Nasypte sůl, nalijte vodu a nechte chvíli odstát. Následně dobře protřepejte, případně použijte i kartáč, je-li zanesení silné. A nakonec vymyjte.

Odstranění skvrn od vína z koberce

Když se vám podaří na koberec rozlít červené víno, nejprve skvrnu polijte troškou bílého vína na zředění. Pak čistěte houbičkou namočenou ve studené vodě, nasypte na skvrnu sůl, počkejte 10 minut a poté vysajte. Potom nebude na koberci po víně ani stopy.

Odstranění mastných skvrn z koberce

Mastné skvrny na koberci nejsou nic pěkného. Naneste na skvrnu roztok z lihu a soli, v poměru 4:1. Nechte působit a poté opláchněte a vysajte.

Vyčištění akvária

Pokud máte minerální usazeniny v akváriu, pak je vhodné použít právě sůl. Dejte ji na dno akvária, dobře vydrhněte houbičkou s teplou vodou a potom důkladně opláchněte. Samozřejmě čistěte, když uvnitř nejsou rybičky! 

Proti mravencům!

Někdy se stane, že se vám v kuchyni či v jiné místnosti objeví mravenci. Zřejmě si přišli pro cukr nebo něco sladkého. Vy je však nezapomeňte pohostit, ale solí. Zamezte solí mravenčí cestičky. Například místo, kam mravenci chodí obsypte kolem dokola. Mravenci totiž nepřekročí hranici soli. Nedostanou se tak k žádné vaší dobrotě a sami to vzdají.

Zbavte se pachu vycházejícího z umyvadla

Jelikož sůl neutralizuje pachy, pomůže vám i s umyvadlem. ½ šálku soli vysypte do umyvadla, lépe řečeno do odpadu umyvadla, a pusťte studenou vodu. Oplachujte do té doby, než se všechna sůl nesmyje a nerozpustí.

Připálená pánev nebo hrnec

Tak tady by byla samotná sůl krátká, ale připečené kousky se takto lépe odstraňují. A co pro to udělat? Nasypte do nich sůl, nechte působit a umyjte následně vodou se saponátem.

Obarvené sklo od vína nebo rtěnky

Neumyli jste hned sklenku po červeném víně a udělala se tam usazenina? Pro snadnější odstranění nasypte na noc do sklenky sůl a ráno ji už stačí pouze vymýt. Nic nemusíte drhnout. A fleky od rtěnky po romantické večeři půjdou ze sklenic lépe, když je před mytím potřete solí.

Zbaví žlutých skvrn na bílém oděvu

Nechcete používat bělidlo? V tom případě rozpusťte 4 lžíce soli v 1 litru teplé vody. Pak houbičkou namočenou v roztoku drhněte skvrnu, dokud nezmizí.

Vyčištění chladničky

Nejdříve vyndejte všechny potraviny z chladničky. Poté smíchejte 1 pytlík soli s litrem teplé vody, nechte rozpustit a následně s tímto roztokem omývejte poličky v chladničce. Ta bude pak čistá a nebude z ní nic cítit.

Částečná renovace

Na osvěžení umělých květin

Naplňte papírový sáček solí, vložte do něj umělé květiny, zavřete a pořádně protřepejte. Vaše umělé květiny by měly vypadat jako v den, kdy jste je koupili 

Aby proutěný nábytek vypadal jako nový

Proutěný nábytek drhněte kartáčem namočeným v teplé slané vodě. Nechte přesušit na slunci. Postup opakujte každý rok, případně každé dva roky. Jen tak zůstane váš proutěný nábytek „fit“.

"Osvěžte" prkénka v kuchyni

Vždy po umytí ve vodě se saponátem, desky přetřete utěrkou namočenou ve vodě se solí. Desky budou světlejší a méně pevně ulpívající.

Jak "oživit" zvrásněná jablka

Namočte je v mírně osolené vodě a vrátí se jim "krása".

Jak zabránit hnědnutí ovoce

Pokud děláte ovocný salát na nějakou párty a nechcete, aby ovoce nezhnědlo, než přijdou hosté, tak ovoce namočte chvilku do mírně osolené vody. A nebojte, ovoce po této proceduře slané nebude.

Vychytávky k plotně

Závěrem pro vás máme několik tipů přímo k vaření.


Aby z pánve nestříkal horký olej, tak před smažením přidejte na pánev trošičku soli. Olej by pak neměl prskat ven.


Aby se vařená vajíčka snadněji loupali, přidejte lžičku soli do vody, kde se vaří.


A pokud chcete zjistit čerstvost vajíček, pak dejte do šálku s vodou 2 lžičky soli. Když budou vajíčka plavat, tak jsou staré, pokud budou klesat, jsou čerstvé.

 

 

Co říkáte na všestranné využití soli? Už jste něco z tohoto vyzkoušeli? Budeme rádi, když nám napíšete svoje zkušenosti 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné