Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Vyhledávání

Jak a kde mi pomohou s otěhotněním?

Jak a kde mi pomohou s otěhotněním?
26. 1. - Jak otěhotnět?
Snaha o potomka stále přichází v niveč a vy si začínáte myslet, že je něco někde špatně? Kam zajít a na koho se v takových případech obrátit?

Že může být neúspěšná snaha o dítě pro oba partnery velice frustrující, jsme zde již několikrát psali. Rovněž i fakt, že tato samotná frustrace a stres může negativně ovlivnit další pokusy o početí. Že se vám zplození potomka momentálně nevede, ještě neznamená, že se to nepodaří ani v budoucnosti.

Od věci nejsou ani výpočty vhodných dnů pro otěhotnění. Odhadnout vždy správně ovulaci není úplně jednoduché a u mnoha žen se jedná o čistě subjektivní záležitost. Pokud na vás tabulky neplatí a stále tápete, gynekolog je schopen váš menstruační cyklus nejen odhadnout, ale do určité míry také poupravit tak, aby více vyhovoval vašim aktuálním potřebám – tedy snaze o otěhotnění.

Kam jít jako první

Pokud ani správné načasování, změna prostředí, životosprávy a dalších návyků dlouhodobě (nelze očekávat výsledky za týden) nevychází, můžete se obrátit o pomoc na svého ženského lékaře. Samozřejmě není třeba zmatkovat a tuto situaci řešit unáhleně, pokud ale je váš věk již vyšší, koordinace pokusů o početí s lékařskou radou není vůbec na škodu.

 

Váš gynekolog nemusí být nutně specialistou na léčbu neplodnosti, ovšem některé základní úkony dokáže zajistit sám. Předně vás vyšetří na základní fyziologické poruchy, které zřetelně a zjevně brání otěhotnění. Dále se zaměří na onemocnění i doprovodné jevy, které mohou i nepřímo snižovat plodnost.

Vyšetření by měl samozřejmě současně s vámi absolvovat i váš partner. Zjišťovat nějakou náročnou a drahou metodou funkčnost vaší pohlavní soustavy, aby se pak přišlo na to, že muž trpí nekvalitním spermatem, by nemělo příliš smysl. Testování spermatu naštěstí není vůbec nic náročného a často jej zajistí i váš gynekolog.

Návštěva odborníka

Pokud gynekolog nezjistil žádný problém a otěhotnění se i nadále nedaří, je třeba vyhledat specialistu, kterého vám jistě váš doktor doporučí. Není ani na škodu prohledat internet a zjišťovat informace o lokálně blízkých zařízeních specializujících se na reprodukční medicínu. Navštívený odborník velice pravděpodobně navrhne opět sérii svých vlastních vyšetření, kdy vám bude vyhotovena detailní anamnéza, provedeno ultrazvukové vyšetření i odebrána krev na hormonální analýzu.

Pokud bude nalezen nějaký medicínský problém, Bude k němu léčebně přistupováno na základě míry závažnosti a komplikovanosti, ale také i na základě věku ošetřované. Léčebné metody jsou jiné u zdravé dvacetileté ženy, než u už velice problematického věku nad čtyřicet let. Rizika spojená s léčbou v reprodukční medicíně jsou ale u všech kategorií velice nízká.

Metody léčby

Existuje několik možností, jak se dále dopracovat k vlastnímu dítěti, které jsou odstupňovány podle závažnosti nalezené poruchy či onemocnění. Všechny způsoby zpravidla pokryje jakákoli klinika reprodukční medicíny či větší nemocnice. Tou základní formou pomáhání ženskému tělu je hormonální léčba. Ta spočívá v požívání léků na ustálení menstruačního cyklu, tedy i vyvolání časově předvídatelné ovulace.

 

V úvodní fázi se stimuluje mozek pro vypouštění potřebných hormonů, poté se pozornost zaměří na vaječníky. Lze také již připravené hormony dopravovat do těla přímo z vnějšku pomocí umělé cévky. Při neúčinnosti tohoto přístupu se již dále postupuje v kombinaci s prvky asistované reprodukce, kterými se myslí inseminace, nebo dokonce mimotělní oplodnění.

 

Všechny tyto metody samozřejmě nabízejí různou míru účinnosti v závislosti na věku ženy, úrovni poškození a onemocnění i na kvalitě spermií partnera. Přestože reprodukční medicína v posledních několika letech disponuje skutečně dobrými výsledky, otěhotnění vám na 100 % nezaručí. Pokrok ve vědě a medicíně je ale tak rychlý, že za pár let může být úspěšnost jednotlivých postupů několikanásobně vyšší.


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné