Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, zítra Rostislav
Vyhledávání

Plodné dny

Plodné dny
22. 12. - Jak otěhotnět?
Chtěla byste miminko? Některé ženy otěhotní snadno, jiné se na to musí řádně připravit. Existují určitá pravidla, podle kterých se ženské tělo většinou chová.

Menstruační cyklus, počínaje 1. dnem a končící posledním dnem menstruace, trvá v průměru 30 dní. Během této doby ve vašem těle proběhnou plodné a neplodné dny. Nejpravděpodobnější možnost otěhotnět je uprostřed mezi dvěma menstruacemi. Nepravděpodobné je otěhotnění naopak těsně po menstruaci.

Plodné a neplodné dny během menstruačního cyklu

Ze všeho nejdříve potřebujete zjistit, kdy u vás během jednoho cyklu dochází k ovulaci. Právě a pouze tehdy jste připravena otěhotnět. Když se ženské pohlavní buňky (vajíčka) uvolní, žijí přibližně 6 -12 hodin a během této doby mohou splynout mužské pohlavní buňky s ženskými. Podle studií mají mužské pohlavní buňky (spermie) oplozovací schopnost 2-3 dny. V době plodných dnů vaše tělo vytváří hlen, ve kterém mohou spermie žít až 5 dní. Během jednoho cyklu se uvolňuje pouze jedno vajíčko. Existuje několik způsobů, které vám pomohou určit plodné dny.

Tři základní znaky, jak určit plodné dny

 1. Změna bazální teploty

Změnu bazální teploty byste si měla měřit každý den, mimo období menstruace . Nejlépe hned ráno po probuzení, ve stejném prostředí, čase a hlavně v klidu. Naměřené hodnoty zaznamenáte do tzv. záznamní tabulky. Během jednoho cyklu probíhá bazální teplota ve dvou fázích. První fáze ukazuje teploty o několik desetin stupně nižší než v druhé fázi cyklu. Nejvhodnější doba pro otěhotnění nastává bezprostředně před ovulací nebo v době ovulace, kdy dochází k mírnému poklesu teploty.

2. Změna hlenu

Během menstruačního cyklu se mění vzhled děložního hlenu. To, jak hlen vypadá, určuje hormon estrogen. Když máte neplodné dny, je hlen hustý a nepropustí spermie. Můžete zažívat pocit sucha. Před dozráním vajíčka a jeho uvolněním se stává hlen řídkým. Spermie tak snadno proniknou až k vaječníkům. Tyto dny se označují jako plodné. Hlen nejvyšší plodnosti je bezbarvý, tažný a vodový. Podle záznamů charakteru hlenu můžete určit, kdy je v daném cyklu nejřidší a nejelastičtější.

3. Změny polohy a konzistence děložního čípku

Děložní čípek si může každá žena sama nahmatat a určit jeho polohu a stav. Nejlepší poloha bývá při podřepu nebo ve stoje s jednou nohou opřenou ve výšce. V období těsně po menstruaci bývá čípek tvrdý, nízko položený a děložní branka na jeho vrchu je uzavřená. S blížící se ovulací začíná měknout a posunuje se nahoru, na jeho povrchu se otevírá branka. Pište si průběžný stav děložního čípku. Dojde-li k měknutí čípku a jeho posunu nahoru, nejspíš se blíží plodné dny.

Záznamní tabulka plodných a neplodných dnů

  • Pro každý cyklus vyplňujte jeden list.
  • Do tabulky si denně zaznamenávejte naměřenou teplotu, charakter hlenu, polohu a stav děložního čípku.
  • Případné bolesti či napětí v prsou, bolest v podbříšku a pohlavní styk.
  • Zapište si i okolnosti, které mohou ovlivnit teplotu, jako je např. nemoc a stres.

 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné