Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Vyhledávání

Budu mít dítě, ale sama ... Jak se s tím poprat a na co máte nárok?

Budu mít dítě, ale sama ... Jak se s tím poprat a na co máte nárok?
20. 1. - Porod
Zjistila jste, že čekáte miminko, ale váš partner se rozhodl, že s vámi společnou budoucnost nenaplánuje? I to se stává, ale tím ještě život nekončí. Nenechte se však připravit o svá práva.

Na co mám nárok?

Samozřejmě na porodné, rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení (jen pokud máte nízký příjem) a sociální příspěvek (jen tehdy, když váš příjem nepřevyšuje dvojnásobek životního minima rodiny). O všechny dávky a příspěvky musíte žádat na odboru státní sociální podpory na úřadu práce (v Praze na sociálním odboru městského úřadu), kde vyplníte písemně žádost, a to na místě vašeho trvalého bydliště.

 

Ovšem to všechno se vás bude týkat až po narození miminka. Co ale v době těhotenství? Máte na něco nárok? Nebo se budete muset protloukat vším sama? Nesnažte se omlouvat svého bývalého partnera, který se vypařil jako pára nad hrncem a nechal vás v tom samotnou.

 

Bojujte o svá práva a o práva svého nenarozeného miminka! Jak říká JUDr. Klára Veselá Samková, těhotná žena má nárok na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem a na výživné na dítě (po dobu mateřské dovolené). Dokonce může soud na její návrh výši výživného určit a nařídit jeho uhrazení předem muži, jehož otcovství je pravděpodobné.

 

„Neprovdaná matka s narozeným dítětem má nárok na výživné na sebe po dobu 2 let a na dítě od doby jeho narození. Musí ovšem podat návrh na určení výživného k soudu,“ říká právnička. Výše výživného na dítě se odvíjí od majetkových poměrů obou rodičů. Délka placení výživného na dítě je do jeho zletilosti, eventuálně do doby, než se bude samo schopno o sebe postarat. „Lhůta k podání návrhu na výživné dítěte není stanovena, lze žádat i výživné tři roky zpětně před podáním návrhu.

Termín k podání návrhu na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem se promlčuje po třech letech od porodu. Stanovený interval k určení výživného na sebe taktéž není, ale nelze žádat zpětně před podáním návrhu na soud. V případě určení výživného na dítě se výživné vymáhá po otci, který je uveden v rodném listě. Pokud tam není, těžko je co vymáhat,“ vysvětluje situaci JUDr. Klára Veselá Samková.

Když on nechce být otcem

Pokud vás opustil partner jako těhotnou, je možné, že se zachová jako „frajer“ a ještě předtím podepíše tzv. souhlasné prohlášení rodičů o tom, že je otcem dítěte. „Prohlášení se činí před soudem či matričním úřadem,“ dodává právnička Veselá Samková. Tohle prohlášení pak vy jako rodička odevzdáte u porodu - potom může být otec dítěte zapsán do rodného listu.

 

Ovšem co v případě, že prostě toto prohlášení váš bývalý partner nechce podepsat a prohlašuje, že otcem není? Pak vás čeká běh na dlouhou trať, kdy budete muset dokázat, že právě on je otcem vašeho nenarozeného dítěte.

 

„Těhotná musí podat návrh na určení otcovství soudem a pouze ten může příslušného muže určit za otce (tedy uvést do rodného listu dítěte) i přes jeho nesouhlas. V naprosté většině případů je nařízen genetický test,“vysvětluje postup JUDr. Klára Veselá Samková. Pokud to všechno stihnete, bude váš bývalý partner v rodném listu zapsán, a bude tedy výživné platit (respektive měl by).


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné