Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Vyhledávání

Je možné během porodu pít a jíst?

Je možné během porodu pít a jíst?
7. 1. - Porod
Možná si tuto otázku právě kladete a říkáte si, že pravděpodobně ne. Dříve to tak alespoň bylo a požadavky nejíst a nepít měly svůj důvod.

Dříve lékaři považovali porod za operaci, a jak víte, při operaci se nejí ani nepije. Požadavek, aby rodička nejedla a nepila vychází z obavy, že by se i přirozený porod mohl nějak zkomplikovat a že by mohlo dojít k císařskému řezu. Ovšem i když se názory na tuto problematiku různí, ve většině porodnic vás už dnes nebudou trápit žízní a v případě, že budete mít skutečně velkou žízeň, nechají vás napít, alespoň v I. Době porodní. Pít byste ale měla pomalu, po douškách, a ne vypít najednou půl litru minerálky. Někdy průběh porodu dokonce vyžaduje, aby rodička dostávala energii a tekutiny, ale v takovém případě se to řeší infúzemi, tedy nitrožilním podáváním tekutin a glukózy.

 

Pít byste měla nápoje, které nezvyšují kyselost žaludku, tedy například čistou vodu bez bublinek, lehce oslazený černý čaj nebo můžete polykat ledové kostky, které vám partner rozdrtí (ta je vhodná, pokud se vám motá hlava a chce se vám zvracet). Led v kontaktu se žaludeční sliznicí funguje jako mírné anestetikum a na chvilku se vám uleví. Zcela na začátku můžete pít například Nutridrink, což je tekutý přípravek s obsahem bílkovin, cukrů, tuků, vitaminů, minerálů a stopových prvků a zažene hlad i žízeň. V první době porodní se už jídlo nedoporučuje, protože byste ho mohla vyzvracet. Když se ale dohodnete s porodní asistentkou, možná vám dovolí, abyste snědla aspoň kousíček čokolády, ale jen aby se vám rozplynula v puse. V žádném případě to neznamená, že byste se měla ládovat celou tabulkou.

 

Ve druhé době porodní postačí čistá neperlivá voda nebo kousky ledu. Ve třetí době porodní už se pití ani jídlo nedoporučují.  Po porodu zůstáváte ležet dvě hodiny na sále, a v této době vám také většinou přinesou nějaké to jídlo (pokud se zrovna strefíte do času večeře nebo oběda). Jezte ale pomalu, raději menší sousta a nehltejte, protože žaludek může být po porodu citlivý.

 

Nová studie z Velké Británie a Jihoafrické republiky ukázala, že příjem potravy ani tekutin nemá na porod žádný negativní vliv. Lékaři se dříve báli tzv. Mendelsonova syndromu, který může způsobit až fatální poškození plic – a věřili, že právě jídlo a pití mohou tento stav u rodičky vyvolat. Jenže studie více než 3 tisíc rodiče, z nichž polovina mohla jíst a pít, prokázala, že ani při císařském řezu neměl zákaz konzumování potravin žádný pozitivní vliv na výsledek operace. A obava právě z možného císařského řezu? Podle jihoafrických lékařů dochází k akutnímu císařskému řezu maximálně u 5% žen rodících zdravé donošené děti, takže je zřejmě poněkud přehnané vyžadovat striktní zákaz jídla a pití.

 

Pokud by přece jen došlo k nutnosti podat rodičce anestezii, většina anesteziologů bude preferovat spíše místní anestezii, než celkovou, pokud to samozřejmě situace dovolí. Jinak klidně trvejte aspoň na nebublinkové vodě nebo čaji, který jste si s sebou přinesla.

 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné