Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Vyhledávání

Bazální teplota před otěhotněním a v těhotenství

Bazální teplota před otěhotněním a v těhotenství
31. 10. - Před otěhotněním
Bazální teplota je teplota těla naměřená ráno po probuzení. Její každodenní sledování v průběhu menstruačního cyklu vám umožní přesně zjistit, zda a kdy jste měla ovulaci.

Bazální teplota je teplota těla naměřená ráno po probuzení. Její každodenní sledování v průběhu menstruačního cyklu vám umožní přesně zjistit, zda a kdy jste měla ovulaci. Pomocí sledování bazálních teplot navíc snadno zjistíte, jak dlouhou máte luteální fázi cyklu (doba mezi ovulací a začátkem menstruace), což je ukazatel, který ovlivňuje pravděpodobnost početí.

 

Bazální teplota se v průběhu cyklu mění. V první části cyklu (před ovulací) je nízká (kolísá obvykle okolo 36,5 °C při měření v ústech), po ovulaci se vlivem produkce hormonu progesteronu teplota skokově zvyšuje (obvykle o 0,2 až 0,4 °C) a zůstává zvýšená až do začátku menstruace nebo, v případě úspěšného otěhotnění, trvale.

 

Délka první části cyklu (před ovulací) je různá. Obvykle trvá 14 dní, ale může být i kratší či naopak výrazně delší. Délka první části cyklu se liší nejen mezi ženami navzájem, ale může být rozdílná i u jedné ženy v různých menstruačních cyklech. Naproti tomu druhá část cyklu (po ovulaci, luteální fáze) trvá u většiny žen 14 dní, po kterých následuje pokles teploty na úroveň před ovulací a začíná menstruace. Pokud je teplota zvýšená 18 dní v řadě a více, je vysoce pravděpodobné, že je žena těhotná.

Jak měřit bazální teplotu?

  • Teplotu si měřte ihned po probuzení, před měřením nevstávejte z postele.
  • Teplotu si měřte každé ráno ve stejnou dobu.
  • Teplotu si měřte po alespoň třech hodinách souvislého spánku.
  • Teploměr si večer připravte na dosah ruky, abyste pro něj nemusela vstávat.
  • Použijte kvalitní digitální teploměr, který ukazuje alespoň desetiny °C, lepší jsou teploměry určené přímo na měření bazální teploty, které rozlišují 0,05 °C.
  • Po celý menstruační cyklus používejte stejný teploměr. Pokud v průběhu cyklu měníte teploměr nebo i jen baterie v teploměru, poznamenejte si to do grafu.
  • Teplotu měřte stále na stejném místně (v ústech, popř. v pochvě), protože teploty na různých místech těla se liší. Teplotu neměřte v podpaží, výsledek takového měření není přesný.
  • Teplotu měřte každé ráno pouze jednou. Opakovaná měření dají často různý výsledek, což může být matoucí. Platí, že první měření pro probuzení je nejpřesnější.
  • Po zapípání nechte teploměr ještě alespoň minutu měřit, aby bylo měření opravdu ukončeno.
  • Teplotu si zapište nejlépe ihned po měření, abyste ji později nezapomněla.
  • Teplotu si změřte i pokud jednorázově nedodržíte výše uvedené pokyny. V takovém případě si však k měření zapište poznámku o okolnostech.

Jak vypadá graf bazální teploty?

Zde jsou ukázky grafů bazální teploty:

graf č. 1 - ovulační cyklus bez otěhotnění

graf č. 2 - ovulační cyklus s otěhotněním

graf č. 3 - anovulační cyklus

 

Vysvětlivky ke grafům:
CM – hlen děložního čípku a děložní krvácení (M – menstruace, L – slabé krvácení, H – silné krvácení) BD – pohlavní styk Test – těhotenský test OPK – ovulační test

 

 

 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné