Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Vyhledávání

Tupozrakost u dětí - její příznaky a léčba

Tupozrakost u dětí - její příznaky a léčba
5. 6. - Články
Mne si vaše dítě často oči, mhouří je nebo jedno oko přivírá? Mívá je zanícené nebo šilhá? Naklání hlavu na jednu stranu nebo poměrně často zakopává a vráží do nábytku? Pokud ano, zbystřete! Tyto příznaky totiž mohou signalizovat, že vaše dítě trpí tzv. tupozrakostí.

Co je tupozrakost a jak se projevuje?

Tupozrakost (amblyopie) je funkční vada zraku, která se projevuje sníženou zrakovou ostrostí. Ta je způsobena nedostatečnou zrakovou stimulací v kritickém období vývoje vidění. Tato vada většinou postihuje jen jedno oko – na jedno oko vidí dítě velmi dobře, ale na druhé mnohem hůře, a to bez jakýchkoliv viditelných změn.


Pokud zrak funguje správně, pak se pozorovaný předmět zobrazí na sítnicích obou očí a mozek pak oba tyto obrázky spojí do jednoho prostorového obrazu. Jestliže je však obraz z jednoho oka méně ostrý, mozek dostává dva rozdílné obrazy. V důsledku toho mozek začne ignorovat obraz hůře vidícího oka a zpracovává jen informace z oka s ostrým obrazem.


Postižený se pak většinou,často i trvale, dívá jen jedním okem. V důsledku toho pak u druhého dochází ke snížení zrakové ostrosti – tedy k tupozrakosti.

Kdy nejčastěji se můžeme s amblyopií setkat, a jaké jsou její příčiny?

S touto vadou se můžeme nejčastěji setkat u dětí postižených šilháním. Kromě této zrakové vady, při které nefunguje vzájemná spolupráce očí, a každé oko tak míří jiným směrem, pak bývá ve většině případů důvodem tupozrakosti například úraz oka, šedý zákal nebo vyšší dioptrická vada.

Jaké jsou varovné signály?

Na tupozrakosti je nejhorší, že není na první pohled zřetelná. Pozornost proto věnujte takovým projevům jako je nemotornost dítěte – časté zakopávání či vrážení do věcí, dále například sklánění hlavy na jednu stranu, mhouření očí či vyhýbání se dítěte některým hrám.


Pokud si těchto, nebo nějakých podobných, příznaků všimnete, neváhejte, a navštivte vašeho pediatra. Ten by měl dítě poslat na odborné vyšetření.

Léčba

Potvrdí-li se u vašeho potomka tato diagnóza, je nezbytně nutné léčbu zahájit co nejdříve, a to ještě před ukončením vývoje zraku dítěte, tedy nejpozději okolo 8. roku. Největší úspěchy při léčbě tupozrakosti jsou však u dětí, u nichž byla tato vada diagnostikována nejpozději do 4 let věku (ideálně ve 2-3 letech).


Čím je totiž dítě starší, tím pomalejší je obnova jeho zrakových funkcí, a tím klesá i pravděpodobnost na úplné vyléčení. V dospělosti již funkci zrakových center nelze ovlivnit vůbec, a tupozrakost tak představuje trvalou a těžkou oční vadu.


Je-li u vašeho potomka zjištěna tupozrakost, oční lékař nejprve přesně zjistí případnou dioptrickou vadu vašeho dítěte, a nasadí brýle. Poté přijde na řadu správné zakrytí lépe vidoucího oka tzv. okluzorem. Zde je ovšem důležité řádně kontrolovat toto překrytí, neboť například u gumového okluzoru může dítě velmi snadno „podkukovat“ okolo.
Tento okluzor musí dítě zpočátku nosit v intervalu 6 + 1, to znamená, šest dnů od rána do večera a jeden den pauza. Další součástí léčby jsou pak pleoptická cvičení.


Během této léčby nezapomeňte dodržovat pravidelné kontroly u očního lékaře, který dle výsledků léčby upravuje délku cvičení a dobu nošení okluzoru!

Cviky jako doplněk léčby

Při léčbě amblyopie je nutné se svými potomky podstupovat i různá cvičení. Některá z nich jsou prováděna ambulantně ve specializovaných očních ambulancích, jiná je nutná provádět v rámci doplňujícího domácího cvičení. Jejich cílem je co nejvíce tupozraké oko zatížit, a to prací do blízka (samozřejmě po důkladném zakrytí lépe vidoucího oka).


Mezi domácí cvičení lze zahrnout například házení na cíl (do koše či krabice), chůzi po čáře, prohlížení obrázkových knížek, navlékání korálků, obtahování, kreslení, vystřihování či skládání mozaiky….


Po úspěšném „vycvičení“ tupozrakého oka však práce ještě nekončí, a následuje tzv. cvičení ortoptické, neboli cvičení obou očí dohromady. V této sérii se procvičuje spolupráce očí a prostorové vidění. A protože se jedná o vadu, u níž hrozí recidiva, je ještě zapotřebí minimálně do 12 let věku dítěte dále dodržovat tzv. udržovací okluzi. To znamená alespoň 30 – 60 minut denně číst nebo jinak namáhat původně tupozraké oko při zakrytí oka zdravého.

Následky neléčené amblyopie

Pokud není tupozrakost včas odhalena a léčena, dochází k trvalému poškození zraku. To má za následek ztrátu prostorového vidění, díky čemuž postižený člověk vidí jakoby přes matné sklo. To pak samozřejmě velmi ovlivňuje kvalitu jeho dalšího života. Tupozraký člověk je pak omezen v řadě činností, například při sportu, studiu, volbě povolání či při práci s počítačem nebo při řízení auta.


Zajisté byste tedy nechtěli, aby tato vada komplikovala vašemu potomkovi život i v dospělosti – proto tedy nepodceňujte jakékoliv příznaky, a pokud máte sebemenší podezření na tuto vadu, vydejte se neprodleně ke svému pediatrovi či očnímu lékaři!
 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné