Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Vyhledávání

Barvy v dětském pokoji

Barvy v dětském pokoji
6. 2. - Volný čas
Nemáte vybranou barvu do dětského pokoje? Poradíme Vám, která bude nejlépe vyhovovat vašemu dítěti.

 

Přemýšlíte, jaká barva by se nejlépe hodila do dětského pokojíčku? Už dávno jsou pryč časy, kdy pro kluky to byla modrá a pro holky jen červená. Jednotlivé odstíny můžeme dnes krásně kombinovat a vytvořit tak dětem kouzelné království plné barev. Je však několik barev, které jsou pro použití v dětském pokoji jako stvořené. Víte, které to jsou?

 

Někdy je těžké vybrat tu nejvhodnější barvu pro pokoj našich ratolestí. Správně zvolená barva má totiž velký vliv na psychiku dítěte, na to, jak se bude v místnosti cítit a tedy i na to, jak se mu v ní bude líbit. Do dětského pokoje se tak nejlépe hodí tlumené barvy, které mají uklidňující vliv a dokáží udržet pozornost dítěte. Dětský pokoj tak není místností, která by byla vhodná pro barevné experimenty. Nedoporučuje se kombinovat příliš mnoho barev, které by vzájemně mohly působit až chaoticky a značně by rozptylovaly. Pro vnímání dítěte jsou nejvhodnější nepříliš syté barvy a pastelové odstíny. Komu by se zdál takovýto pokojíček příliš fádní, může další barvy vnést do prostoru pomocí hraček, ložního povlečení a nejrůznějších doplňků. S pomocí doplňků sytějších barev, jako je třeba červená, dětský pokoj krásně rozzáříme.


Bílá – čistota i chlad
Někdo si možná řekne, nač si dělat hlavu s barvami, že přece bílými stěnami nelze nic zkazit. To je sice pravda, ale bílá, která nás obklopuje ze všech stran, může působit studeně, neosobně a nevýrazně. Vhodné je proto udělat dětský pokoj v o něco veselejším provedení, doporučuje se její kombinace s jinou barvou. Jako ideální se jeví mít dvě stěny barevné a dvě stěny bílé nebo tři stěny bílé a jednu stěnu barevnou. Bílá barva v pokoji má však výhodu v tom, že dokáže opticky zvětšit i malý pokoj, proto bychom ji úplně zavrhovat také neměli.

 

Žlutá je jasným favoritem
Pokud klasická bílá barva není pro vás to pravé ořechové, sáhněte po žluté. Pokoj vymalovaný žlutou barvou vypadá velmi pozitivně, jako by v něm neustále svítilo slunce. Přináší tak do místnosti radost a báječně kompenzuje nedostatek světla v tmavších místnostech. Žlutá je tak skvělým indikátorem dobré nálady a rozhodně s ní nikdy nic nezkazíte. Tuto barvu je však dobré aplikovat do pokojíčku odrostlejších miminek, děti do jednoho roku v takovýchto pokojích údajně špatně usínají a více pláčou.


Zelená přináší svěžest
Jestliže se rozhodnete pro zelenou barvu, měli byste ji použít pouze v dětském pokoji, kde je dostatek denního světla. Zelená sama o sobě symbolizuje svěžest, harmonii a bezpečí, proto je do dětského pokoje určitě velmi vhodná. Zároveň působí velmi jemně na oči dítěte a vytváří také hravou atmosféru.

 

Modrá není jen pro kluky
Modrá barva působí v dětském pokoji velmi uklidňujícím až relaxačním dojmem. Její výhodou je fakt, že zabraňuje nočním můrám a tak mohou děti klidně spát. Za nevýhodu je považováno to, že vnáší do místnosti chlad a také tlumí chuť k jídlu. Vhodná je tak jen v případě, že dítko většinu času přes den tráví mimo tento pokoj. Ideální je, pokud se pastelová modrá skombinuje se žlutou, která chlad, jež z modré barvy vyzařuje, jednoduše přebije.


Oranžová a růžová
V oranžové barvě jsou spojeny veškeré pozitivní vlastnosti žluté a červené barvy. Do dětského pokoje se tak jistě hodí, ale vždy vybíráme nepříliš sytý odstín, ideální je pastelová oranžová. Co se týče růžové barvy, je barvou princezen a snad každá malá holčička někdy zatoužila po tom, mít růžový pokojíček. U této barvy je však třeba si dát pozor, stejně tak rychle, jako se pro ni naše princezna nadchla, se jí může také znelíbit. Doporučuje se proto růžovou aplikovat spíše na doplňky, nebo touto barvou vymalovat jen určité zdi. Přesto zůstává symbolem něhy, jemnosti a je označována za barvu srdce.


Červená je plná energie
Pokud chceme dětem vnést do pokojíčku teplo a energii, můžeme sáhnout po červené barvě, ale mějme na paměti, že tato barva je velmi intenzivní a proto se s ní doporučuje pracovat jen opatrně. Vyhnout bychom se jí měli v případě, že je naše dítě hyperaktivní, protože v něm jeho energii ještě více podpoří. Také značně přitahuje oči miminek a ty mohou být neklidné a bude se jim špatně usínat. Naopak jestliže se nám zdá naše dítě příliš klidné, můžeme v něm aktivitu s pomocí červené barvy rozproudit. Červená navíc vzbuzuje chuť k jídlu. Obecně bychom se však měli držet zásady, že pokud chceme v dětském pokojíčku aplikovat červenou, tak bychom ji měli dát pouze na jednu stěnu, která je dominantní.

 

Děti nám s výběrem barvy pomohou
Jestliže si stále lámete hlavu s výběrem vhodné barvy, zkuste si vzít na pomoc děti samotné. Pokud vám ještě samy neřeknou, která barva se jim líbí, mnohdy to můžete sami vypozorovat třeba podle toho, jaké barvy hraček si nejvíce oblíbily, či podle toho, kterou pastelku nejčastěji berou do ruky a používají při kreslení. Můžete se tak nechat nenápadně inspirovat.


Autorem článku je internetový magazín o bydlení Bydleniprokazdeho.cz, na kterém najdete další zajímavé články ze světa bydlení.

 

 

 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné