Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Vyhledávání

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku
4. 2. - Volný čas
Řecko je nádherná historická země, kde můžeme poznat turistické zajímavosti. Nabízí nám průzračné moře s různorodými plážemi a tím i sportovní vyžití.

Řecko již po mnoho let patří mezi turisticky nejnavštěvovanější evropské země. Tato mýtická země láká návštěvníky nejen na svou pestrou historii, dobré jídlo a teplé klima, ale především na své přírodní krásy. Jelikož k Řecku patří nespočet nádherných ostrovů, může být těžké si vybrat konkrétní destinaci pro dovolenou. Máme pro vás pár tipů, které rozhodně stojí za to!


Pokud jste se rozhodli pro dovolenou v Řecku, jistě nebudete litovat. Tato prosluněná země na jihu Balkánského poloostrova láká každoročně obrovské počty turistů z nejrůznějších končin světa. Je omývaná hned několika moři – Egejským, Jónským, Krétským a Středozemním, v nichž je rozeseto na 3 tisíce ostrovů a ostrůvků, z nichž každý je jedinečný svou atmosférou a architekturou a proto stojí za to navštívit. Stejně tak atraktivní je i pevninské pobřeží, které se kromě křišťálově čistých vod moře a nádherných pláží může pochlubit i spoustou památek na doby dávno minulé.

 

Je těžké si v Řecku vybrat jednu konkrétní destinaci pro dovolenou a rozhodnout se, která místa navštívit jako první. Je lepší se vydat na svěže zelenou Kefalonii, starověkou Krétu, romantické Santorini nebo živoucí Rhodos? Raději si nenechat ujít pláže na ostrově Zakynthos, mlýny na Mykonosu nebo diskotéky ostrova Kos? A co takhle zůstat na pevnině a užívat si slunce a vodních sportů v některém z letovisek oblasti Chalkidiki, Pargy nebo Olympské riviéry? Volba to není vůbec jednoduchá, ale říká se, že kdo se jednou do Řecka vydá, ať už kamkoliv, bude se chtít neustále vracet. Tato země je totiž tak rozmanitá a krásná, že není možné během jedné dovolené okusit vše, co nám nabízí. Tak vám přinášíme alespoň pár tipů, kam rozhodně stojí za to vyrazit, abychom vám to rozhodování trochu ulehčili.

 

Kréta
Až na samotný jih Řecka se musíte vydat, pokud chcete ochutnat pravé krétské víno, nebo obdivovat nejslavnější ze starověkých řeckých památek. Kréta je ostrovem protikladů, je velmi rozmanitá a každá její část je odlišná. Někteří o ní proto mluví jako o ostrovu nikdy nekončících radovánek a bujarého nočního života, jiní zase jako o romantickém místě plném pohody. Je tak velmi důležité, vybrat si to správné letovisko dle vašeho gusta. Pro všechny, kdo mají rádi ruch a zábavu je nejvhodnější severní Kréta s letovisky jako Agios Nikolaos, Chania, Elounda, Bali, Rethymno a Heraklion, zatímco romantické duše spíše osloví východní a jižní část ostrova. Kréta je velmi rozmanitá také, co se týče povrchu a krajiny, ne nadarmo bývá nazývána šestým kontinentem. Je možné na ní nalézt zelená údolí, úrodná pole, vysoká pohoří, náhorní plošiny, krásné pobřeží, i vyprahlá místa, která nemají daleko do označení poušť. Jedním z největších turistických lákadel na Krétě je největší evropská soutěska Samaria.

 

Kefalonie
Kefalonie, ostrov krále Kefala, je šestým největším ostrovem Řecka, který bývá často nazýván také „ostrovem vůní a barev“. K přednostem tohoto ostrova ležícího v Jónském moři patří bohatá historie, k vidění je zde pevnost, kostely, kláštery, zříceniny benátských i antických staveb a mnoho dalšího. Tím nejcennějším, co Kefalonie nabízí, je však nedotčená příroda. Tento zelený ostrov je lemován nádhernými písečnými plážemi a omýván azurovými a křišťálově čistými vodami. Pláže jsou zde dostatečně dlouhé, rozlehlé a nejčastěji tvořené jemným zlatavým pískem. Podél pobřeží vyrostlo z původně rybářských vesniček mnoho úžasných letovisek, která zajistí, že zde strávíte nádhernou a nezapomenutelnou dovolenou. K těm nejnavštěvovanějším patří Sami, Poros, Skala, Kounopetra, Agia Efimia, Xi, Lixouri, Fiskardo a další.

 

Rhodos
Co by kamenem dohodil od břehů Turecka, se ve Středozemním moři rozkládá velmi kosmopolitní ostrov Rhodos. Odpradávna leží na křižovatce námořních tras a tak se stal významným obchodním centrem i předmětem sváru mezi národy. Každý z národů, pod jehož nadvládou se ostrov ocitl, na něm zanechal odkaz jak v kultuře, tak i umění a architektuře. Z toho také pramení pestrost jeho obyvatelstva - žijí zde jak Řeci, tak i Arabové a Afričané. Rhodos láká především milovníky historie, stejnojmenné hlavní město bylo jedním z nejdůležitějších měst starověkého Řecka a proslavilo se sochou Kolosu Rhodského, která patřila k sedmi starověkým divům světa. Středověké město Rhodos je od roku 1960 zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Ostrov však rozhodně má co nabídnout i vyznavačům odpočinkové dovolené u moře.

 

Santorini
Kdo by chtěl vidět to pravé Řecko, kde jsou města tvořena malebnými bílými domky s modrými okenicemi a dveřmi, kostelíky s modrými kopulemi, kde na zápraží svých domů posedávají stařenky v tradičních krojích a kde se křivolakými uličkami prochází oslíci s nákladem, musí vyrazit na Santorini. Tento malý ostrov sopečného původu spadá pod souostroví Kyklady a je považován za klenot mezi všemi řeckými ostrovy. Pokud na něm nebudete přímo ubytovaní, rozhodně se na něj vypravte alespoň v rámci jednodenního výletu z Kréty.

 

Zakynthos
Pro svou pestrou historii, ale i přírodní poklady je velmi oblíbený ostrov Zakynthos. Ostrov ležící asi jen 16 km od pobřeží Peloponésu je atraktivní svými přírodními scenériemi, příjemným klimatem a bohatstvím zeleně. Nabízí pohodu, čisté pláže, azurově modré moře a tradiční řeckou pohostinnost. Má tak všechny potřebné atributy proto, být skvělou prázdninovou destinací. Snad nikdo, kdo někdy Zakynthos navštívil, si nenechal ujít lodní výlet na nejfotografovanější řeckou pláž s názvem Navagio. Na pláži obklopené až 200 metrů vysokými bílými vápencovými skalami, leží vrak staré pašerácké lodi. Návštěva tohoto místa je jistě jedinečným zážitkem, který ve vás zůstane navždy.

 

Kos
V jihovýchodní části Egejského moře se v blízkosti tureckého pobřeží rozkládá ostrůvek Kos, nabízející romantickou krajinu s malými vesničkami, útulná letoviska, příznivé podnebí a nádherné pláže v chráněných zátokách spolu s řadou historických památek. Kromě koupání na překrásných plážích si zde užijete také příjemné procházky zdejšími městečky, můžete se odtud vypravit za poznáním okolních řeckých ostrovů nebo do sousedního Turecka. Večer se o vaši zábavu postará spousta restaurací, kaváren, barů a diskoték.

 

Mykonos
Především mladými lidmi, kteří milují zábavu až do pozdních nočních hodin a také movitější klientelou je vyhledáván ostrůvek Mykonos. Stal se destinací, kterou si oblíbila řada světových celebrit, což se odráží také na cenách za služby a zboží. Neznamená to však, že se sem normální smrtelník nemůže vydat – pro každého se zde najde vhodná ubytovací kapacita, například rodinný penzion nebo ubytování v soukromí. Vyhledávanou atrakcí ostrova Mykonos jsou samozřejmě pláže a pak také řada historických památek, z nichž nejzajímavější jsou pozůstatky benátské pevnosti Kastro.

 

Chalkidiki
Poloostrov Chalkidiki je tvořen třemi pevninskými výběžky Kassandra, Sithonia a Athos, které jako prsty ruky vybíhají do Egejského moře. Tento poloostrov, kterému se často přezdívá Poseidonův trojzubec, se stal vyhledávaný především pro svou krásnou krajinu, pobřeží lemované nekonečnými plážemi, bohatou zeleň, historické a archeologické památky a bájné mytologické příběhy. Ze tří jmenovaných poloostrovů jsou pro potřeby turistiky uzpůsobeny jen dva - Kassandra a Sithonia. Poloostrov Athos, kde se nachází také nejvyšší hora, je posvátný a už odpradávna je obýván mnichy. Vstup na něj je povolen pouze mužům a dětem, ženy mají přísně zakázáno na něj byť jen vstoupit.

 

Autorem článku je portál o cestování Světadíly.cz, na kterém najdete zajímavé články z destinací celého světa.


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné