I když podle odborníků je mnohem dietnější maso vařené nebo dušené, jistě si alespoň občas, pokud máte možnost, dopřejete i maso grilované. A proč ne… Pokud dodržíte základní zásady, jak s masem nakládat a jak grilovat, určitě si vy i vaše ratolesti pochutnáte bez následků na zdraví. Navíc to bude pro vás i vaše děti jistá změna. A pokud ještě grilujete někde na chatě, určitě to má svou neodolatelnou atmosféru. A jak tedy postupovat?
Nejvíce chyb při grilování se dá udělat právě při zacházení s masem. A to zejména při skladování či samotné úpravě na ohni. Koupené maso proto v ledničce uložte do samostatného boxu, podobně jako třeba mléčné výrobky, a to při teplotě max. do 5 °C.
Marinádu, do které maso před grilováním naložíte, si pak raději připravte sami. Nejenže si ji uděláte podle své chuti (případně dle chuti vašich ratolestí), ale budete mít i jistotu, že jste si nekoupila naložené maso, které už bylo „příliš uleželé“, a koření to mělo „zamaskovat“. Vyhnete se tak pozdějším zdravotním problémům.
Naložené maso pak uchovávejte v chladu. A jaká je ideální doba naložení? Například hovězí maso naložte klidně den dopředu, vepřové zhruba 12 hodin před grilováním, a u oblíbeného kuřecího masa pak postačí k dostatečnému odležení asi 2 – 3 hodiny.
Při přípravě masa (nejen) na grilování však nezapomeňte na neustálé mytí rukou. To je totiž základním pravidlem, jak předejít různých problémům a zdravotním obtížím. Mnohé z vás si pak také jistě neuvědomují, že syrové maso by nikdy nemělo přijít do styku s už hotovým pokrmem. Pozor si tak dávejte především na dřevěná prkénka, do nichž se snadno vsákne šťáva. Používejte tedy raději zvláštní prkénko na syrové a pečené maso.
Pokud navíc chcete všechno stíhat v klidu a v pohodě, než se k vám nahrnou hosté, připravte si, co můžete den předem…například některé studené omáčky. Před samotným grilováním pak jen nachystejte čerstvou zeleninu či zeleninové saláty. Ty nejenže grilované maso skvěle doplní, ale prospějí i vašemu zdraví.
V den grilování si maso vyndejte s předstihem. S výjimkou mletého masa a ryb, toto maso má mít totiž před grilováním pokojovou teplotu. Také nezapomeňte, že tepelná úprava musí být dostatečně dlouhá (alespoň 10 minut při teplotě min. 70 – 75 °C), ale maso by se nemělo připálit. Při teplotě nad 200 °C již totiž vznikají karcinogenní látky. Pečlivě jej proto hlídejte! A chcete-li mít maso co nejchutnější, a pochlubit se tak svým „grilovacím uměním“, nikdy jej během přípravy nepropichujte, a obracejte jej raději kleštěmi. Jedině tak zabráníte tomu, aby z masa vytekla šťáva, a jídlo by tak bylo vysušené. Navíc je lepší grilovat menší a tenčí kousky masa, neboť ty se snadněji a také rychleji propečou…
Máte hotovo? Výborně! Připravené porce pak zkonzumujte co nejdříve, neboť už po několika hodinách se v mase velkou rychlostí množí škodlivé bakterie, a mohlo by dojít k různým střevním infekcím. A přeci jen nechcete, aby si vaše děti či vaši hosté spojovali tento den spíše s těmi nepříjemnými „záležitostmi“, než s pestrou zábavou a příjemným posezením, které jste pro ně tak pečlivě chystala. Vždyť by to byla škoda…
Plátky masa budou chutnat mnohem lépe, pokud na ně po ugrilování položíte plátek másla a necháte je ještě pár minut odpočinout přikryté například miskou. Uvidíte, jak si na nich děti i hosté pochutnají, a vy budete mít pocit z „dobře odvedené práce“. Tak tedy dobrou chuť
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku