Českou klasikou jsou chlebíčky a jednohubky s různými pomazánkami a oblohami. Oblíbené jsou také slané drobnosti z listového těsta, jako jsou tyčinky, jednoduché nebo plněné, taštičky s pórkem a uzeným, šneci se sýrem a salámem.
Porozhlédnout se můžeme i v zahraničních kuchyních a inspiraci najít ve francouzské, španělské, řecké či italské kuchyni. Na výletech po okolních zemích jsme už jistě objevili mnoho kulinářských zajímavostí – slovenské pagáčky, polské zapekanky s houbami, ukrajinské pirohy, rakouské domácí chleby se škvarkovou pomazánkou.
Královským vynálezem španělské kuchyně jsou tapas, o nichž se vyprávějí celé legendy. Jsou to malé drobnůstky k zakousnutí, které se podávají k pivu nebo vínu. Mohou to být nejrůznější druhy sýrů a klobásek, uzeniny, slanina s opečenou cuketou, rybičky v nálevu, smažené i zalité omáčkou, krokety rybí nebo zeleninové, masové kuličky, chobotničky v omáčce, kalamáry, krevety a další plody moře.
Podobně jako v Itálii pizza, jsou ve Francii oblíbené křehké slané koláče quiche se smetanovou náplní se sýrem nebo masem, jejichž příprava je velmi jednoduchá.
Na těsto potřebujeme 250 gramů hladké mouky, 75 gramů Hery, sůl, mletý černý pepř, 3 lžíce oleje, 6-8 lžic vody, hladká mouka na podsypání těsta, trocha Hery na vymazání formy.
Náplň připravíme z 200 gramů anglické slaniny, 1-2 lžící oleje, 6-7 stroužků česneku, 2 středních kusů cibule, 4 vejcí, 2,5 dl smetany na vaření, sůl, 200 gramů strouhaného sýru.
Návod na přípravu: Povolenou Heru rozdrobíme do mouky, osolíme, opepříme, přilijeme olej a vodu a vypracujeme těsto. Necháme v lednici 2-3 hodiny (klidně i do druhého dne) odpočinout. Náplň připravíme z prolisovaného česneku, cibule nakrájené na půlkolečka a slaniny nakrájené na kostičky. Slaninu osmažíme na pánvi, přidáme cibuli a česnek, můžeme přidat olej. Na pomoučené desce vyválíme těsto, kterým vyložíme formu o průměru 26 cm. Těsto propícháme vidličkou a pak na něj rozložíme náplň. Vyšleháme žloutky se smetanou, osolíme, přidáme sýr a sníh z bílků a rozetřeme na náplň. Pečeme v troubě předehřáté na 200 C° asi 40 minut. Po upečení necháme 40 minut vychladnout.
Stále oblíbenější formou lehkého občerstvení jsou nejrůznější dipy se zeleninovými tyčinkami nebo chipsy. Dip je hustá omáčka, do které se namáčí kousky jídla. Základ většinou tvoří jogurt nebo majonéza.
Bylinky (petrželovou nať, pažitku, kopr) a česnek nasekáme nadrobno, tvaroh, smetanu a jogurt vyšleháme, ochutíme kořením Knorr Salad Dressing Bylinkový a smícháme dohromady.
Ať už budete mít na silvestrovské tabuli cokoli, hlavně se dobře bavte s lidmi, které máte rádi! Tyto a další zajímavé recepty nejen na silvestra naleznete v online kuchařce ReceptyNaKaždýDen.cz.
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku