Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Vyhledávání

Světelná terapie – léčba pro děti, dospělé i seniory

Světelná terapie – léčba pro děti, dospělé i seniory
30. 5. - Volný čas
V současné době tráví většina z nás stále více a více času v uzavřených prostorách, kde je silný nedostatek denního světla – ať už v kancelářích, továrnách, supermarketech nebo jiných nákupních centrech a zařízeních. K tomu všemu neustále někam spěcháme, honíme se, nemáme na nic čas. A místo toho, abychom se alespoň na pár minut denně prošli venku na světle a čerstvém vzduchu, sedíme raději u počítače či televize.

Nejenže tím jdeme špatným příkladem našim dětem, ale můžeme si tím přivodit i naprosto zbytečné zdravotní komplikace, neboť i světlo je jednou ze základních podmínek života, a má v něm velký význam. Je zdrojem energie, vitality či tepla. Ovlivňuje i psychické a fyzické zdraví organismu, např. naši imunitu, soustředění a schopnost učit se.

Nedostatek denního světla

Pokud tedy také patříte mezi „krtky“, kteří by nejraději nevytáhli paty z domu nebo z práce, věřte, že se u vás mohou brzy projevit některé z příznaků nedostatku denního světla – a to například deprese, zvýšená únava, přibírání na váze, stres, špatná nálada, podrážděnost, nesoustředěnost či také poruchy imunity nebo spánku.
A právě jedním ze způsobů, jak tyto příznaky pak zmírnit nebo odstranit, je tzv. světelná terapie.

Co je světelná terapie a co se při ní využívá?

Světelná terapie je technologie, která jemným způsobem harmonizuje tělo a duši. Zároveň se také jedná o revoluční způsob léčby, neboť má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Využívá se buď jako doplňková léčba pro podporu tradiční léčby nebo jako jediná terapeutická metoda.
V rámci této terapie se na ošetření dochází buď do zdravotnického zařízení nebo na jiná odborná pracoviště (např. do kosmetických salonů), či si je případně provádíte sami doma, a to za použití speciálních lamp.


Při světelné terapii se využívá polarizované polychromatické světlo, což znamená, že, na rozdíl od laserového světla, neobsahuje pouze jednu vlnovou délku, ale celou řadu těchto vlnových délek. Důležité ovšem je, že toto světlo neobsahuje žádné škodlivé UV záření.

Jaké jsou hlavní účinky této terapie?

Mezi hlavní účinky světelné terapie patří např.:

  • Posilování imunitního systému
  • Odstraňování stresu a napětí
  • Bojování při únavě organismu, dodávání energie
  • Urychlení hojení ran a poranění – po úrazech či operacích, u popálenin, proleženin, atd.
  • Odstraňování bolesti nebo snižování její intenzity – pomáhá u onemocnění svalové a kosterní soustavy dětí, při syndromu karpálního tunelu, bolesti zad, ramen i krku, při podvrtnutí, natažení svalu nebo šlachy, u pohmožděnin, apod.
  • Pomáhání při dermatologických onemocněních a problémech s pletí – vhodná je například pro léčbu akné či lupénky
  • Pomáhání v pediatrii – zde má pozitivní vliv například při léčbě určitých onemocnění u novorozenců – u zánětů žil, proleženin či kožních vyrážek; u větších dětí pak ještě třeba při zánětech horních cest dýchacích

Jak se světelná terapie provádí?

Nejprve je dobré upozornit, že pokud se rozhodnete provádět terapii doma, měli byste to zkonzultovat se svým ošetřujícím lékařem. Pro samotné provádění tohoto ošetření je pak důležité, aby terapie probíhala v klidu, aby bylo možno využít její biostimulační účinky.


Nezapomeňte také před ozařováním z otevřené rány odstranit obvazy a ránu očistit. Poté nastavte světlo tak, aby dopadalo na ozařované místo pod úhlem 90°, a to přibližně ve vzdálenosti 10 centimetrů. Do spodních tkání ošetřovaného místa pak bude pronikat energie, která vyvolá v těle biologickou reakci. Ta pak uvnitř těchto tkání způsobí různé reakce, jež mohou vést ke zmírnění bolestí a podpoře hojení ran a poranění.

 

Se světlem v průběhu terapie nehýbejte!

Délka terapie

Ptáte se, jak dlouho bude nutné tuto terapii podstupovat? Jednoznačnou odpověď na tuto otázku vám ovšem nedáme – délka této léčby a každého sezení je totiž individuální, a závisí především na druhu zdravotních obtíží, jichž se chcete zbavit. Většinou je ovšem nutné provádět ošetření denně, a to po dobu zhruba 4 až 10 minut.

Pro koho je tato terapie vhodná?

Protože tato terapie pozitivně ovlivňuje fyzický i psychický stav člověka, přináší příjemné uvolňující pocity, a nepřináší žádná větší rizika, je vhodná pro děti, dospělé i seniory. Obzvláště dokonalý účinek má pak pro všechny, kteří tráví většinu času ve spěchu, a potřebují proto relaxaci či uvolnění.

 

Nezapomeňte ale, že stejně jako u ostatních věcí, nejde nic „ze dne na den“, a proto je třeba mít trpělivost i se světelnou terapií, a vydržet i několik dní, případně týdnů, než se úspěch dostaví 
 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné