Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Vyhledávání

Valentýn, svátek zamilovaných

Valentýn, svátek zamilovaných
11. 2. - Volný čas
Svátek svatého Valentýna, nebo spíš Valentina, je svátkem všech zamilovaných. Že tento svátek neslavíte? Pro vás je to hloupý americký zvyk? Pouhá komerce? Pro někoho možná, ale víte, co za tím vším vlastně stojí? Navíc tento svátek vznikl v Evropě!

Co za ním stojí?

Proč je vlastně 14. únor známý jako Den svatého Valentýna a je považován za svátek všech zamilovaných? Podle legendy se o to zasloužil kněz Valentin.

Římský císař Claudius II., který vládl v letech 268 – 270, prý zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se totiž, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a odmítli by bojovat. Valentin vzdoroval svému vládci a tajně mladé páry oddával. Za tento vzdor byl ale zatčen a později právě 14. února popraven. V tento den se tedy slavilo jeho mučednictví. Jenže tento den pak splynul se svátkem Luprecalia. Ten byl však nekřesťanským svátkem, svátkem sexu. Muži psali na kartičky jména dívek a žen, které pak losovali a s jejich pomocí pak tvořili dvojice pro erotické hrátky. Spojením těchto svátků tak vznikl romantický svátek, který dnes slavíme 14. února. Dodnes se však neví jistě, jestli má legenda pravdivý základ nebo nikoli.


Další legenda pak říká, že se do Valentina zamilovala dcera vězeňského dozorce. On ji tuto lásku opětoval a těsně před smrtí ji napsal krátký vzkaz, který končil slovy „S láskou, tvůj Valentin“. A tehdy vznikla krásná tradice – posílání zamilovaných vzkazů.


Valentýn dnes

Dnes je to svátek lásky a náklonnosti mezi partnery. V tento den si zamilovaní už ale neposílají pouze zamilované vzkazy, většinou díky SMS a MMS, ale dávají si i drobné dárky.


Dárek darovaný v den sv. Valentýna by měl být takový malý, ale velmi milý posel lásky. Klasickým dárkem bývají květiny. Nemusí to být žádný pugét, i malá kytička potěší, když je od srdce darovaná. Mezi časté dárky patří taktéž pozvání na večeři nebo do cukrárny. Mezi mladšími ročníky naopak převažují dárečky ve formě plyšového zvířátka či talismanu anebo „valentýnská bonboniéra“, kterými obchody v tuto dobu úplně překypují.


Nejdůležitější však na tomto svátku je snaha být se svým partnerem a být k němu co nejmilejší. Vážit si jeho lásky a oplácet mu ji!


Každý ale slaví svátek svatého Valentýna zcela odlišně. Nemusíte se držet běžných a zavedených tradic. Letošní Valentýn můžete pojmout přeci úplně jinak! Třeba více kreativně nebo aktivně. Originalitě se meze nekladou. Jednou z možností je pozvat svého partnera do sauny nebo bazénu, na bobovou dráhu? Vzít ho bruslit, jít na romantickou výstavu nebo jít tancovat. Nebo máte radši romantické výlety? Svého partnera můžete vyvést například do nějakého krásného českého města, kde to spojíte s procházkou a večeří nebo kulturním zážitkem v divadle či kině.


A co rodiče od rodin? Požádejte někoho, aby vám pohlídal děti. I kdybyste si chtěli dát se svým partnerem či partnerkou jen romantickou večeři doma při svíčkách! Budete vědět, že je o děti postaráno a můžete se plně věnovat svému partnerovi.


Tak jak budete slavit svátek zamilovaných vy? 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné