Poškozená sliznice tenkého střeva pak hůře vstřebává živiny z potravy. Onemocnění je geneticky podmíněné, ovšem ne všichni jedinci s genetickými dispozicemi celiakií skutečně onemocní. Na rozvoj celiakie má podle některých studií vliv doba zavádění lepku do stravy, množství lepku podávané při zavádění do stravy a to, zda je dítě v době podání lepku ještě kojeno.
Švédská studie zjistila nižší riziko rozvoje celiakie u dětí, které byly v době zavedení lepku kojeny. Riziko je ještě o něco nižší, pokud je dítě kojeno i v době po zavedení lepku do stravy. Riziko rozvoje onemocnění závisí podle studie také na množství podávaného lepku. Pokud bylo množství lepku podávaného při zavádění do stravy kojence malé nebo střední, bylo nízké i riziko rozvoje celiakie. Velké množství lepku podané při zavádění lepku do stravy kojence naopak podle této studie zvyšuje riziko celiakie, přičemž nezáleží na tom, jaký typ potraviny obsahující lepek je dítěti podán.
Americká studie z roku 2005 zkoumala vliv doby zavedení lepku do stravy na rozvoj celiaki.Studie zkoumala výskyt celiakie u dětí se zvýšeným rizikem rozvoje celiakie (genetické dispozice k celiakii a k cukrovce 1. typu, přímý příbuzný s celiakií). U dětí, kterým byl lepek zaveden do stravy před 3. měsícem věku, bylo riziko vzniku celiakie pětkrát vyšší než u dětí, který byl lepek zaveden ve věku 4 až 6 měsíců. U dětí, jejichž výživa byla bezlepková 7 a více měsíců po narození, bylo riziko mírně vyšší než ve skupině dětí, kterým byl lepek do stravy zaveden mezi ukončeným 4. a 6. měsícem.
Na základě výše uvedených i jiných studií se stejnými závěry dnes lékaři zpravidla doporučují jako prevenci proti celiakii zavádět lepek mezi ukončeným 4. a 7. měsícem věku dítěte. Riziko rozvoje celiakie se dále snižuje, pokud je dítě v době zavedení lepku ještě kojeno. Dřívější zavedení lepku jednoznačně zvyšuje riziko rozvoje celiakie u dítěte. Dopady zavedení lepku po 7. měsíci věku nejsou takto jednoznačně stanoveny, mírně zvýšené riziko celiakie může být podle některých odborníků dáno i jinými vlivy, např. větším množstvím lepku podávaným při zavádění lepku do stravy u starších kojenců.
Lepek je obsažen v pšenici, žitu a ječmeni a v potravinách z nich vyrobených.* Kojenci tedy můžete podat např.:
Důležité je podávat příkrmy obsahující lepek dítěti zpočátku v malém množství, např. přidat pouze lžičku instantní kaše s lepkem k plné porci rýžové kaše. Většina příkrmů podávaných u nás na začátku přikrmování je bezlepkových a obiloviny obsahující lepek je budou pouze doplňovat. Běžnou součástí stravy by se obiloviny obsahující lepek měly stát až zhruba od 8. až 9. měsíce, kdy dítě začíná dostávat běžné pečivo a těstoviny. Od tohoto věku je vhodné zahrnovat potraviny obsahující lepek pravidelně do jídelníčku dítěte, aby se mohly případné příznaky celiakie plně projevit. To umožní správně celiakii diagnostikovat a včas zahájit léčbu, tedy bezlepkovou dietu.
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku