Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, zítra Rostislav
Vyhledávání

Od kolika let dětem dopřát zmrzlinu a jakou jim vybrat?

Od kolika let dětem dopřát zmrzlinu a jakou jim vybrat?
1. 8. - Výživa
K létu a pěknému počasí samozřejmě neodmyslitelně patří i osvěžení v podobě zmrzliny. Co když máte ale malé dítko? Můžete i jemu dopřát trošku této „dobroty“?

 Léto. Dovolená. Sluníčko. Opalování a koupání. A k tomu zmrzlina. Jistě i vy máte takovéto představy o horkých letních dnech. Avšak co s malými dětmi? Je jisté, že ty si nemohou dovolit všechno, co vy, a proto je důležité pečlivě vybírat, co a kolik jim toho dopřejete.

Vsaďte raději na klasiku

Co se týká těch nejmenších drobečků, je samozřejmé, že jim zmrzlina do úst nepatří vůbec. Jestliže už jim je alespoň kolem jednoho roku, můžete jim dopřát jako náhradu neslazený kornoutek. A až svým pokladům začnete sem tam do jídelníčku zařazovat nějaké sladkosti, můžete přejít i na kornoutek slazený či třeba čokoládový. Každopádně jak s kornoutky, tak i později se samotnou zmrzlinou, dbejte na to, aby se toho vaše dítko příliš nepřejedlo!


A kdy, že tedy začít s klasickou zmrzlinou? Úplně nejlépe až tak kolem 3 let věku dítěte. Samozřejmě, že je to plně na vás, a klidně můžete svému dítku dát „líznout“ dříve, ale myslete na to, že i tak to pro malé děti není nic zdravého. A až jim začnete kupovat zmrzlinu celou, nezapomeňte, že je daleko lepší a pro děti bezpečnější vsadit na klasiku – například na vanilkovou či čokoládovou zmrzlinu. A pokusy s různými jahodovými či citrusovými příchutěmi nechat na pozdější věk. Především kvůli možným alergiím.


Rovněž nevybírejte nic, co je plné umělých přísad, jako například tolik u dětí oblíbená „šmoulová“ příchuť. Ty jsou totiž plné barviv a pro děti zcela nevhodné.

Zmrzlina versus nanuk

Jestliže ovšem chcete dětem toto „ledové potěšení“ dopřát a zároveň chcete mít alespoň trošku větší jistotu, že se vaše dítko nenakazí třeba salmonelou, a mít i trošku přehled o složení zmrzliny, zvolte nanuk. Složení výrobku si přečtete na obale a nemusíte tak mít strach o to, kolik umělých přísad svým ratolestem „dopřejete“. Pak už jde jen o to, vybrat tu správnou.


A ačkoliv by se vám mohlo zdát, že pro váš poklad budou zdravější ovocné nanuky, řádně si to prověřte. Právě tyto nanuky často bývají pouze zamrazenou vodou s velmi malým procentem ovoce, za to ale s pořádnou dávkou cukru. A to opravdu není pro děti vhodné! Klidně proto raději volte nanuky mléčné


A budete-li mít doma čas a chuť, a po ruce nějaké vhodné ovoce, úplně nejlepší bude, když vaší ratolesti nachystáte nanuky domácí. Zde budete mít největší jistotu o složení zmrzliny a nebudete se tak muset strachovat, co s vaším pokladem „provede“.

„Důvěryhodný zdroj“

Pokud jste ale někde na dovolené, na koupališti či výletě, a domácí zmrzlinu po ruce nemáte, a jste tak „nucena“ dát vašemu zlatíčku zmrzlinu kupovanou, pak by jedním z nejpodstatnějších kritérií při jejím nákupu měl být důvěryhodný prodejce.


Zajisté sama uznáte, že kupovat kornoutek točené zmrzliny u nějakého pochybného a špinavého stánku nebude zřejmě to pravé ořechové. Nejen, že nevíte, co prodejce do zmrzliny „namíchal“, ale špatné hygienické podmínky mohou způsobit nejen vám, ale především vašim dětem, například i salmonelózu. A za to jistě jeden kornoutek zmrzliny nestojí. Pokud se vám tedy místo prodeje nezdá, navštivte raději jiný stánek či ještě lépe klasickou cukrárnu.


Ať už si však vyberete jakoukoliv zmrzlinu, přejeme vám, ať si na ní vy i vaše ratolesti pochutnáte a celé léto si společně užijete v naprostém klidu a pohodě.


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné