Pokud se vám nechce nic speciálního vymýšlet, vejce nikdy nezklamou. Dokonale zasytí, snadno se připravují a obsahují spoustu bílkovin a dalších výživných látek, které děti pro správný vývoj beze sporu potřebují. Vejce navíc můžete připravit na mnoho různých způsobů, ať už vařená, ve formě omelety nebo jako volská oka, a tak by vám doma nikdy neměly chybět.
My se však podíváme na trochu netradiční způsob přípravy vajec, a to ve formě muffinů. Jejich velká výhoda oproti jiným vaječným pokrmům spočívá v tom, že je můžete připravit předem a ještě do nich přidat i nějakou zeleninu. Příprava je také velmi snadná. Stačí rozmíchat vejce, dochutit je solí a pepřem a poté směs rovnoměrně rozdělit do vymazané formy na muffiny. Pak už jen přidáte zeleninu - například papriku nebo brokolici - a dát na 12 - 15 minut péct do trouby rozehřáté na 200 °C.
U tohoto bodu musíme dát důraz na slovo „celozrnné“, což znamená, že obilniny nebyly zbaveny slupky ani žádných jiných částí. Díky tomu jsou totiž pro lidský organismus mnohem zdravější, protože nejsou ochuzené o žádné vitaminy, minerály ani vlákninu. Do této kategorie tedy patří hnědá rýže, celozrnná pšenice, oves, quinoa, čirok a jáhly. Ze všech těchto potravin lze vytvořit mnoho lahodných snídaní, ať už se jedná o kaše, granolu nebo různé buchtičky, po kterých se vaše děti budou moci utlouct.
Než se vrhneme na popis přípravy, povíme si něco o jedné z ingrediencí, a tou je arašídové máslo. U nás se zatím netěší z takové obliby jako v jiných zemích, to je ale velká škoda. Jedná se totiž o skvělý zdroj proteinu, vlákniny minerálů i vitamínů - například E a B3. Za skvělou cenu ho momentálně nabízí leták Lidl v rámci akce Americký týden - najdete ho hned na titulní stránce Lidl letáku. V Lidlu v rámci této akce seženete za skvělou cenu i javorový sirup, který je taktéž jednou z ingrediencí. S takovou výbavou už vás od přípravy těchto sušenek nic nezastaví.
Teď už ale k samotnému receptu. Rozehřejte si troubu na 165 °C a vyložte plech pečícím papírem. Než se trouba rozehřeje na požadovanou teplotu, dejte všechny ingredience do větší mísy a důkladně je promíchejte. Z vytvořeného těsta lžíci tvořte menší bochánky a skládejte je na plech. Následně všechny rozplácněte lžící tak, aby vám vznikly menší placičky a celý plech dejte zhruba na 10 - 15 minut do trouby. Hotové sušenky nechte vychladnout a až poté servírujte.
Při přípravě jídla pro děti dbáme především na jejich zdraví, a tak je jasná, že nám tu nesmí chybět ovoce a zelenina. Právě tyto potraviny jsou totiž pro děti i dospělé nejvýživnější, a tak jich v jídelníčku nikdy není dost. Když je navíc dětem začnete připravovat už od útlého věku, vytvoří si dobré stravovací návyky, které si s sebou ponesou až do stáří. Samozřejmě je ale nesmíte odmítat ani vy - jedině tak dítě přesvědčíte, aby je jedlo také.
Tradičně se k přípravě banánového splitu používá zmrzlina, my ho však připravujeme k snídani, a tak ji nahradíme jogurtem. Pojďme na to ale hezky od začátku. Vezměte oloupaný banán, nakrájejte ho na kolečka a nasypejte do misky. K němu přidejte několik lžic řeckého jogurtu, nakrájené jahody, mango nebo borůvky a nakonec vše zasypejte granolou a nasekanými ořechy. Získáte tak chutnou a zdravou snídani, na kterou se děti budou každé ráno těšit.
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku