Vláknina je ta část stravy, která se nerozkládá enzymy trávicího ústrojí člověka. Dělí se podle rozpustnosti na rozpustnou a nerozpustnou. Mezi nerozpustnou patří celulóza, hemicelulóza, rezistentní škrob a lignin a mezi rozpustnou pektiny, které jsou rozkládány mikroflórou tlustého střeva na látky, které se vstřebávají a tak díky nim přijímáme energii. Jinak se dále ale říci, že je vláknina nízkokalorická (tedy že je její energetický přínos malý) a slouží tak při zachování ideální hmotnosti, nebo při redukci váhy.
A nejen to … . Vláknina působí v prevenci rakoviny tlustého střeva, kardiovaskulárních chorob, cukrovky, obezity, chronické zácpy, Crohnovy choroby aj. Mimo to snižuje vstřebávání tuku a cukru, snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi a váže vodu (1 g vlákniny navazuje na sebe 0,4 g vody), díky tomu se cítíme mnohem dříve a více syti. A také díky sytící schopnosti se snižuje chuť k jídlu.
Vláknina je obsažena v cereálních výrobcích (tmavé pečivo, těstoviny, pšeničné otruby), v rýži, ve velkém množství v zelenině a ovoci (denně je dobré sníst 3 ks zeleniny a 2 ks ovoce), v luštěninách , olejninách (lněné semínko), ořeších, bramborech a sójovém mase.
Nedoporučují se vlákninové koncentráty.
Doporučuje se 30 g za den (v poměru 3 : 1 – nerozpustná : rozpustná. Tento poměr je zachovám v přirozených potravinách).
Pozor: Ve velkém množství (nad 35g za den) škodí, protože snižuje vstřebávání minerálních látek, vitamínů a některých léků. Může také způsobovat plynatost, křeče, nadýmání, průjem nebo i zácpu.
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku