Nemohla jsem odolat, a při psaní tohoto článku, si nevzít protáhlé ovoce tropických zemí o hmotnosti 125 až 200 g, které společnost rozděluje na dvě skupiny. Na ty, co ho loupou od špičky a ty, kteří banán svlékají od stopky. Dokonce takové skupiny lidí existují na internetu, třeba na facebooku. Věřím, že pokud nadnesete tuto otázku v „nudounačuchávající“ společnosti, rozvine se debata, či bouřlivá diskuze. Ale ať už je to jakkoli, loupání banánů nemá žádný vliv na chuti, vůni, kuchařském potenciálu banánu.
Banán patří mezi nejsladší a nejenergičtější ovoce (247 kJ ve 100 g, např. pomeranč má téměř polovinu kJ), dodává proto organismu velice rychle energii a spolu s ní i dobrou náladu. Je zdrojem draslíku, který podporuje soustředění a snižuje krevní tlak, hořčíku (zabraňuje křečím), vápníku, železa, vitaminu A a C, které patří mezi antioxidanty, riboflavinu a niacinu a vlákniny (snížení cholesterolu v krvi).
Výběr? Vybírejte pevné žluté plody. Pokud je nesníte a jejich slupka zčerná, nevadí, můžete je použít na banánový koktejl, nebo pěnu, do bábovky, či jiných dezertů, na přípravu masa, rizota nebo dokonce nahradí vajíčko.
Můžete vyzkoušet recept zde:
Recept: Banánová pěna
Můžete vyzkoušet recept zde:
Recept: Banánové rizoto Aneb co dům dal
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku