Poslední dobou jako by se „roztrhl pytel“ se zdravou výživou a správným životním stylem. Odevšud – z časopisů, televize, radia atd. se na nás válí nová a nová slova. Už jste zaregistrovali slova jako probiotika, prebiotika či třeba symbiotika? A víte co znamenají?
Zažívací trakt každého jedince obsahuje určité bakterie, jejichž přítomnost je ovlivněna stravou a prostředím, ve kterém žijeme. Na příklad zažívací ústrojí novorozence neobsahuje žádnou fyziologickou mikroflóru a vlivem mateřského mléka a s přestupem z tekuté stravy na pevnou se tato mikroflóra utváří a mění. Proto je velice důležité správně pěstovat tuto fyziologickou mikroflóru, která, jak se dočtete níže, přispívá na udržení obranyschopnosti jedince.
PROBIOTIKA jsou kultury živých bakterií (rodu Lactobacillus a Bifidobacterium), které upravují bakteriální mikroflóru tlustého střeva, upravují pH v tlustém střevě a zabraňují množení hnilobných bakterií, které produkují látky škodlivé pro činnost nejen tlustého střeva. Probiotika mají léčebný účinek u některých akutních průjmových onemocnění, u průjmů spojených s antibiotickou léčbou, u infekce způsobené Helicobacter pylori a u některých alergií. Mimo jiné slouží i v prevenci, poněvadž zvyšují odolnost proti průjmovým onemocněním, posilují imunitu a obranyschopnost člověka.
PREBIOTIKA jsou látky, které se nevstřebávají, ale slouží jako, jednoduše řečeno, potrava pro probiotika. Patří mezi ně oligosacharidy (např. inulin v topinamburech), aminokyseliny a peptidy. Vyskytují se v mateřském mléce (12x více než v kravském), banánech, cibuli, artyčocích, chřestu a již zmíněných topinamburech. A krom toho jsou jimi obohacovány mléčné výrobky.
SYMBIOTIKA vznikají spojením obou předešlých, tzn. dětský, či dospělý organismus dostává do svého těla kombinaci obou důležitých a prospěšných forem.
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku