Není zde rozdíl, možná jen v tom, že čím víc nám je, tím více si uvědomujeme jejich dopad a také jejich důsledky sami na sobě vidíme, a tak se snažíme, abychom naše nabité anti – sladké uvědomění přenesli i na naše nejmenší. Bohužel je toto nad naše úsilí, není nic nepříjemnějšího než vidět své ratolesti smutné (přinejmenším), udupané, ubrečené, nebo dokonce válející se v obchodě před regálem s všemožnými dobrůtkami.
Se všemi běžnými sladkostmi se pojí bílý cukr, který bychom ale rádi vymítili ze svého jídelníčku … co třeba ho nahradit jinými alternativami tak, abychom co nejméně ošidili děti, nebo i sami sebe? Co třeba zkusit sladkosti obohacené o med, kukuřičný sirup, rýžový sirup, sušenou třtinovou šťávu, pšeničný sirup, zahuštěnou ovocnou šťávu a další?
Pár tipů:
Není dobré to s MEDEM přehánět, ale pokud si sladíte čaj medem místo cukrem, anebo pokud si ho tam vůbec nedáme, můžete si připsat velké plus. Samozřejmě, že je med vhodný a účinný při boji s nachlazením a chřipkovým onemocněním, ale všechno s mírou … takže žádné olizování lžiček, nebo namáčení dudlíků do medu.
ČOKOLÁDA je mnohem šetrnější k zubům než tvrdé sušenky. V ústech se totiž rychle rozpustí a tak i mnohem rychleji odplaví. Lepší než mléčné, nebo bílé čokolády jsou hořké čokolády s co nejvyšším procentem kakaa.
Pokud nechceme používat KAKAO, nahradíme jej carobem tzv. mletým svatojánským chlebem.
SUŠENKY mnohem více škodí zubům než čokoláda, protože zuby obalí, dostávají se tak snadno mezi zuby, kde zůstávají dlouho a způsobují mezizubní kazy. Vhodnou alternativou, avšak ne tak sladkou, jsou sušenky oslazené medem. Dobré jsou také celozrnné, cereální s kousky sušeného ovoce. A pozor na polévané sušenky, polevy často obsahují nekvalitní rostlinné tuky.
OVOCNÉ ŠŤÁVY je dobré ředit alespoň v poměru „jedna ku jedné“, nebo si koupit nepřislazované cukrem, nebo čerstvé ovoce, které si vymačkáme.
Rada na závěr: přese všechny tyto „alternativy“ je přesto nejlepší čerstvé, nebo sušené ovoce.
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku