Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Vyhledávání

Aby miminko netrápily první zoubky

Aby miminko netrápily první zoubky
7. 3. - Zdraví
Když se klube ze semínka květina, nebo z kukly motýl, je to krásný pohled, ale když se našemu miminku klubou první zoubky, je to pohled, který nám rve srdce. Pláč a vědomí toho, že dítě musí cítit velkou bolest je soužením pro všechny jeho blízké.

Prvopočátek cesty zoubků začíná už v děloze

Ano, je to tak, už když si trůní miminko v bříšku, začínají se mu zhruba v druhém trimestru těhotenství pod povrchem dásní tvořit zárodky zubů. Pak vyčkávají až najednou usoudí, že je čas k probuzení se. Kořeny začnou růst a přichází období, kterému říkáme prořezávání zoubků.

Mezi šestým a osmým měsícem po narození se povětšinou začnou miminku prořezávat jako první spodní řezáky vepředu a za nimi se objevují horní přední řezáky. Zhruba v prvním roce přicházejí ke slovu stoličky, jejichž prořezávání bývá opravdu bolestivé, poté špičáky a kolem druhého roku se na svět probojovávají i druhé stoličky.

Jak poznáte, že chtějí ven

Signály, které nás upozorňují na to, že se v puse našeho miminka začíná odehrávat velké drama, jsou naštěstí vcelku jasné a čitelné. Stačí být zhruba od šestého měsíce věku dítěte ve střehu. V okamžiku, kdy začne být miminko neklidné, mrzuté, plačtivé, více sliní a má zvýšenou teplotu, je v podstatě rozhodnuto – zoubky se derou z hlubin na povrch.

Krom výše popsaného se navíc můžou objevit i otoky dásní a tváří. Prořezávající se zoubky způsobují nejen bolest a tlak v dásních, ale do vznikajících ranek se mohou snadno dostat nečistoty a je zaděláno na nepříjemný a především hodně bolestivý zánět.

Pomoc z domácích zdrojů

Osvědčených receptů je mnoho. První pomocí jsou studené obklady, které přikládejte několikrát denně na tváře miminka. Nezapomínejte ani na dásně, kde pomůže studená kojenecká voda a kousek sterilní gázy (můžete použít i žínku, ale pozor na její sterilitu!), kterými očistíte dásně od případných zbytků mléka či jiného jídla a zamezíte tak proniknutí nečistot do vznikajících ranek. Při tomto očišťování provádějte i jemnou masáž dásní, která uleví alespoň trochu od bolesti a navíc změkčí pokožku a zuby se mohou lépe prořezávat.

Úlevu přináší i chlebová kůrka nebo mrkev, kterou dáte své ratolesti k žužlání. Ať už jste nebo nejste příznivci aromaterapie, rozhodně stojí za vyzkoušení. Do aromalampy dejte vonný olej z heřmánku, který se užívá právě při bolestech, které provázejí prořezávání zoubků. Vzhledem k tomu, že nejoblíbenější oleje mezi dětmi jsou citrusy, můžete také zvolit bergamot, tedy citroník bergamotový, který snižuje horečku a používá se při infekcích dutiny ústní.

Úlevu přinese pomoc z lékárny

Pokud se vám nechce dávat mrněti chlebovou kůrku nebo mrkev, kupte speciální chladící kousací kroužek, který je určený právě na obtíže spojené s prořezáváním zoubků. Ke slovu může přijít i homeopatie. Ta doporučuje při problematickém prořezávání zoubků, kdy je dítě velmi neklidné a plačící podávat lék Chamomilla Vulgaris 9CH nebo Belladonna 9CH pokud má dítě navíc horečku.

Dalšími osvědčenými přípravky z lékárny jsou masážní gely. Nabídka je opravdu široká a rozmanitá, ale mezi maminkami je velmi oblíbený Citrovital dentální gel pro děti, který obsahuje výtažky z grapefruitu a aloe vera. Ty společnými silami pomáhají v ošetřování citlivých dásní a navíc skvěle zklidňují podrážděnou pokožku. Dobrou zprávou je i to, že tento gel má příjemnou chuť, ale neobsahuje cukr, a tak nehrozí, že byste svému špuntovi hned v začátcích zadělali na vznik zubního kazu.


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné