Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Vyhledávání

Celiakie (nejen) u dětí a jak se s ní vyrovnat

Celiakie (nejen) u dětí a jak se s ní vyrovnat
22. 4. - Alergie a celiakie u dětí
Žádná maminka se nepřeje, aby její dítě bylo nemocné. Jenže když už taková situace nastane, nic už s tím nezmůžeme, nezbývá než se s tím vyrovnat. Jenže jak na takové onemocnění jako je celiakie? A o jakou nemoc se vlastně jedná?

Celiakie je chronické onemocnění tenkého střeva, které je způsobené nesnášenlivostí na směs bílkovin zvanou lepek. Ten je obsažen především v pšeničné mouce, žitu a ječmeni.


Toto onemocnění je geneticky podmíněné, přičemž ne vždy se musí u jedinců s genetickými dispozicemi projevit a naopak. Někdy se projeví, aniž by k tomu genetické dispozice napovídaly. Oproti dřívějším předpokladům, že se jedná o onemocnění celkem vzácné, se ale naopak postupně ukazuje, že jde o chorobu poměrně častou. Projevit se může v kterémkoliv věku.


První příznaky celiakie obvykle pozorujeme až po době 3 – 6 měsíců, během které byla běžně konzumována strava obsahující lepek.

Celiakie u dětí

Pokud je dítě od narození živeno dle doporučení lékařů, poprvé se s lepkem ve stravě setká zhruba v 7. měsíci života. Pokud tedy přičteme dobu potřebnou k projevení reakce, vyjde nám, že se celiakie u dětí projevuje nejvíce mezi 1. a 2. rokem života.


Výjimečně však mohou nastat případy, kdy se obtíže projeví již po za několik málo týdnů, či dokonce dnů, od první dávky lepku. Naopak někteří jedinci musí konzumovat stravu s lepkem i desítky let, než se onemocnění projeví. V dospělosti se tak často děje po silné psychické či tělesné zátěži nejrůznějšího druhu (např. po operaci, u žen po porodu, apod.), a to většinou mezi 30. a 40. rokem života.


U některých jedinců pak mohou být symptomy tak minimální nebo netypické, že celiakie může zůstat celý život nerozpoznána.

Příznaky

Klasickými příznaky celiakie u dětí bývají neprospívání, nepřibývání na váze, objemné, mastné a silně zapáchající stolice nebo kašovité světlé průjmy, křeče, bolavé a nafouklé bříško. Mimo to děti ztrácejí chuť k jídlu a jsou plačtivé. Často se u nich také projevuje anémie z nedostatku železa. Děti jsou pak apatické, unavené a nemají dostatek energie k pohybu.


U dospělých se pak celiakie projevuje podobně, ovšem většinou s méně jasnými příznaky. Kromě výše uvedených symptomů se může objevit ještě např. bolest kloubů a svalstva, řídnutí kostí, zvýšená kazivost zubů, kožní problémy, poruchy pohlavních funkcí, otoky končetin či deprese.

Diagnostika

Při podezření na celiakii je nejprve proveden odběr krve, kde jsou zjišťovány endomysiální a transglutaminázové protilátky ve třídě IgA. V případě, že tento test vyjde pozitivně, existuje vysoká pravděpodobnost, že daná osoba trpí celiakií. Stoprocentní jistotu však může dát pouze tzv. biopsie sliznice tenkého střeva a laboratorní vyšetření získaných vzorků.


U dětí do dvou let však mohou být změny na sliznici tenkého střeva způsobeny kromě celiakie i jinými vlivy, a proto je nutné u nich biopsii ještě jednou zopakovat v pozdějším věku.


Krevní testy i biopsie musí být provedeny v době, kdy je lepek pravidelnou součástí jídelníčku vyšetřované osoby. V případě, že by testy byly provedeny v době dodržování bezlepkové diety, došlo by ke zkreslení výsledku. Po určité době dodržování této diety totiž dochází k zahojení sliznice tenkého střeva a vyšetřované protilátky se vrací do normálních hodnot.

Léčba

V současné době je jedinou možnou léčbou celiakie tzv. bezlepková dieta. Při správném dodržování této celoživotní diety, se střevo opět uzdraví a riziko dlouhodobých následků se sníží. Z jídelníčku tedy musíme vypustit všechny druhy obilí s vysokým obsahem lepku (pšenice, ječmen, žito).


Jako alternativu k obilninám pak můžeme použít např. proso, kukuřici, rýži, sojové boby či pohanku. V rámci bezlepkové diety je rovněž povolena zelenina včetně brambor, ovoce, maso, ryby, vejce i mléko.

 

V současné době lze zakoupit speciální bezlepkové výrobky kromě speciálních obchodů zabývajících se zdravou výživou, také v běžných obchodech s potravinami (především v obchodních řetězcích).

Neléčená celiakie

Pokud toto onemocnění není léčeno, může mít pro nemocného závažné následky. Zhoršené vstřebávání cukrů a tuků totiž může způsobovat u dětí neprospívání, únavu a nedostatek energie. Nedostatek živin pak může mít vliv i na psychomotorický vývoj dítěte a vývoj jeho poznávacích funkcí. Nedostatek různých látek a vitamínů může také způsobovat anémii, a u dospělých osteoporózu či poruchy srážlivosti krve. U žen může vést až k neplodnosti či potratům.


Dále celiakie zvyšuje např. riziko rozvoje zhoubných nádorů zažívacího ústrojí.


U nemocných celiakií se také častěji vyskytují i jiná autoimunitní onemocnění, jako např. cukrovka 1. typu, poruchy štítné žlázy, primární biliární cirhóza atd. Rovněž tito pacienti více trpí na neurologické problémy jako je epilepsie, schizofrenie apod.

 

 

Je tehdy nanejvýš vhodné, pokud vám či vašemu dítěti, bude toto onemocnění diagnostikováno, dodržovat zásady bezlepkové diety, a zamezit tak mnoha dalším obtížím!
 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné