Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Vyhledávání

Kojenecké ublinkávání

Kojenecké ublinkávání
27. 1. - Babské rady
Ublinkávání trápí až polovinu kojenců. Čím je to způsobeno? Je to normální? Kdy to přejde? To jsou otázky, které napadají rodiče blinkacích dětí. Odpovědi na ně najdete v tomto článku.

Ublinkávání novorozenců a kojenců je způsobeno nedostatečnou vyzrálostí trávicího ústrojí, kdy se žaludeční obsah dostává zpátky do jícnu. Jedná se o fyziologický jev, který se časem sám upraví. Pro děti to ovšem není nic moc příjemného a stejně tak rodiče nejásají z neustálého čištění koberce a převlékání miminka. Medikamentózní léčba však bývá v těchto případech zbytečná, existují ovšem způsoby, kterými je možno tento nepříjemný jev omezit.

 

Ublinkávání je často způsobeno překrmováním nebo hltavým způsobem pití, může souviset i se špatnou technikou kojení. Obecně se doporučuje krmit dítě více často a po menších dávkách, v kojení si dát chvíli přestávku na možné odříhnutí. Rozhodně také není dobré děti překrmovat a základním pravidlem je nechat dítě si odříhnout. Buď se dítě nosí vhodným způsobem v náručí, nebo je možné ho dát na chvíli na bříško, v tomto případě je třeba mít ho stále pod kontrolou.

 

Obecně se doporučuje po jídle minimálně půlhodinka klidového režimu, kdy necháváme dítě co nejdéle ve svislé poloze a i při přebalování s ním manipulujeme pomalu a opatrně. Někdy se doporučuje zvýšená poloha hlavičky u krmení i při běžném odpočinku, účinky této metody však nejsou dostatečně empiricky potvrzeny.

 

Kromě rad ohledně manipulace s dítětem je možno také zavést speciální doplňky stravy. U kojených dětí se podává Nutriton, ten obsahuje vlákninu, kterou se mléko v bříšku zahustí. U dětí přikrmovaných se doporučuje doplnit stravu o mléko označené AR (antirefluové mléko).

 

Jak již bylo řečeno, ublinkávání je většinou normálním jevem. Jak však rodič pozná, že už to normální není? Za základ se považuje prospívání dítěte. Jestliže dítě prospívá bez problému a váhový přírůstek je v normě, pak se nemáte čeho obávat. Problém nastává až tehdy, když miminko ztrácí na váze. Dalším ukazatelem toho, že něco není v pořádku je tzv. obloukové zvracení, horečka, průjem, zvětšení bříška či dýchací potíže. V těchto případech je vždy nejlepší navštívit pediatra.

 

Kdy je možné čekat zlepšení? Zatímco u třímesíčních dětí se reflux objevuje v padesáti procentech případů, u čtyřměsíčních je to již 67%. U většiny však dojde k velkému zlepšení či úplnému vymizení po zavedení příkrmů a přechodu na tuhou stravu. Rodičům dětí, které i s touto stravou stále blinkají, se většinou uleví po prvním roce života. Poté, co děti začnou chodit a většinu dne stráví ve svislé poloze, je blinkání již zcela výjimečné. Pokud se objeví ublinkávání u dětí nad 18 měsíců, je vhodné poradit se s lékařem.

 

Přejeme všem rodičům pevné nervy a budeme rádi za Vaše zkušenosti s tímto problémem.

 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné