Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, zítra Rudolf
Vyhledávání

Co je to cytologie

Co je to cytologie
7. 1. - Zdraví
Nemusíte se bát, tohle cizí slovíčko byste měla znát. Cytologické vyšetření totiž patří k jedněm z nejdůležitějších v gynekologii.

Všechny ženy by ho měly aspoň jednou do roka podstoupit. Proč? Díky tomuto vyšetření lze zjistit spoustu důležitých věcí, například to, jestli vám nehrozí rakovina děložního čípku. Při každém gynekologickém vyšetření by vám měl lékař provést kolposkopii (gynekolog bude sledovat váš čípek pomocí zrcátka) a jednou ročně by měl provádět onkologickou cytologii, kdy setře z děložního čípku a děložního hrdla buňky a pošle do laboratoře , kde se vyhodnotí. Běžně se provádí stěr z děložního hrdla, stěr z jiných míst jen výjimečně. Díky tomuto vyšetření může lékař včas odhalit nádorové a přednádorové změny. Bohužel, rakovina děložního hrdla je jedním ze dvou druhů rakoviny, který u nás ženy postihuje. Vyšetření byste se tedy neměla vyhýbat – lepší častěji, než jednou pozdě. Pokud je nález v pořádku, pak se stěr provádí jednou za rok, pokud ale výsledek není zrovna příznivý, test se zopakuje. A jak přesně stěr v gynekologické ordinaci probíhá? Nebojte se, nebolí to. Pomocí kartáčku nebo malé špachtličky odebere lékař vzorek buněk z děložního čípku a to nanese na sklíčko, rozetře se a pošle do laboratoře. Nález se hodnotí pomocí určité stupnice a na základě stupně se lékař rozhodne, co bude následovat.  

 

Před cytologickým vyšetřením byste neměla aspoň pět dnů provádět výplachy pochvy ani byste neměla používat vaginální čípky či jiné krémy, dva dny před kontrolou byste neměla provozovat nechráněný pohlavní styk a stěr by se měl provádět nejdříve pět dnů po menstruaci. Pokud nedodržíte tyhle zásady, může se stát, že výsledky nebudou přesné a budou  zkreslené, takže byste si musela „test“ zopakovat.  Ještě nemáte dítě? Pak byste rozhodně neměla toto vyšetření podceňovat. V případě, že se na první změny přijde včas, můžete dokonce otěhotnět a donosit dítě.

 

Jste už těhotná? Pak vám lékař provede cytologické vyšetření v 8.-10. týdnu těhotenství, aby se ujistil, že je vše v pořádku.

 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné