Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Vyhledávání

Je mé dítě autista? Jak to poznám?

Je mé dítě autista? Jak to poznám?
26. 1. - Zdraví
Zdá se vám, že se vaše dítě až nezvykle fixuje na jedinou věc, i když má kolem sebe mnoho různých hraček? Dokáže po dlouhou dobu vykonávat stereotypní činnost? Nebo se až příliš rozčiluje, pokud mu narušíte jeho prostředí? Jestliže ano, může jít mj. i o projevy autismu…

Je naprosto jasné, že každá z nás má o své ratolesti velké obavy a mnohdy to s nimi třeba i přehání. Ale co když jsou některé z nich oprávněné? Není lepší se na ně raději informovat a ujistit se, že je s vaším potomkem vše v pořádku? Zejména v některých případech totiž nemusí být příznaky zcela jasné a vy si je tak můžete mylně vyložit. A na co si tedy dávat pozor v případě, že máte podezření, že vaše dítko trpí autismem? Jaké jsou příznaky a jak mu případně co nejvíce pomoci?

Příznaky autismu

U každého dítěte se samozřejmě autismus projevuje trošku jinak. Ale na co nejvíce byste se měla zaměřit? V jakých oblastech se tato „choroba“ projevuje nejvýrazněji?


V první řadě se jedná o oblast sociálního vývoje – tedy v oblasti sociální integrace a chování, dále o způsob komunikace či například o specifika v oblasti her. To v reálu znamená, že vaše dítko například nenavazuje s ostatními oční kontakt, působí odtažitě, dává přednost samotě před společností, nerado se mazlí, mnohdy se také příliš uzavírá „do sebe“, a především je zvyklé na stálé a neměnné prostředí. Velmi často ho pak také fascinují věci, jež jsou ostatními opomíjeny a nejsou v jejich centru pozornosti.


Dosti časté jsou pak u něj rovněž sklony k snadnému rozptylování, tělesná neobratnost, impulzivní jak tělesné, tak i verbální jednání, potíže při učení se novým věcem, abnormálně nízký či vysoký stupeň aktivity, opožděný vývoj řeči či motorických schopností apod.

Řeč a sluch

Nejvíce napovědět, zda se jedná u vašeho potomka právě o autismus, může právě způsob jejich komunikace. Děti trpící touto poruchou totiž bývají buď málomluvné a činí jim velké obtíže poskládat slova do vět (a větám ostatních porozumět), nebo naopak mluví až příliš, ovšem mluvou připomínající dospělého člověka.


Pokud tedy vaše ratolest ještě i ve věku 3 let neovládá řeč, nebo naopak mluví téměř jako vy, případně v pozdějším věku vede neustále monolog na své oblíbené téma a neumí udržet běžnou konverzaci, je to známka toho, že by se mohlo jednat právě o tento problém.


Navíc byste měla zbystřit i v případě, že na svém dítěti pozorujete, že je pro něj daleko více přirozenější komunikace jinými prostředky, než je hovor, například prostřednictvím obrázků, posunků nebo písmem. I to je totiž typické právě pro tyto děti.


Co se týká sluchu, i v této oblasti lze zpozorovat jisté příznaky, které by mohly poukazovat na tuto chorobu. A sice například to, že se vám vaše ratolest dívá při hovoru častěji na ústa než do očí (to lze vidět už u dětí kolem 2 let věku). To totiž může znamenat, že se snaží vyhledat spojitost mezi pohybem vašich úst a řečí, což není u „zdravých“ dětí samozřejmě běžné.

Jak pomoci?

Varovných signálů tedy existuje celá řada, ovšem je jasné, že leckterá z maminek bude vidět příznaky ve všem, nebo naopak si to nebude chtít jen tak připustit a bude doufat, že se všechno ještě zlepší.


Je sice možné, že se to zlepší, zejména u malých dětí nelze brát všechny příznaky definitivně, ale přesto určitě neuškodí se zajít poradit s někým zkušeným. Nejhorší totiž bývá, jak sama jistě dobře víte, nejistota. Navíc pokud se toto podezření potvrdí, je nutné, abyste vy i ostatní změnili přístup, s jakým k dítěti přistupujete. Jedině tak mu můžete co nejvíce pomoci. A čím dříve, tím lépe.


Ačkoliv je totiž autismus závažná vrozená choroba mentálního vývoje, která je nevyléčitelná, přesto můžete dětem touto chorobou trpícím mnoho věcí usnadnit. A to především tak, že jim nebudete příliš zasahovat do systému, jak mají uspořádány své hračky a nebudete jim měnit a rušit jejich prostředí. Takové změny totiž tyto děti nesou velmi nelibě a silně je rozruší.


Dále je pak zapotřebí, abyste s nimi měla trpělivost a netrestala je zbytečně za věci, které samy nemohou ovlivnit, například za různé slovní „výbuchy“. I ty jsou totiž průvodním jevem této choroby.


Určitě to tedy pro vás nebude ze začátku jednoduché, začít se chovat k vaší ratolesti jinak, spoustu věcí tolerovat apod., ale pokud se této rutinně naučíte, uvidíte, že i tak si se svým potomkem nějakou tu legraci užijete. A kdo ví, třeba vás právě ten váš bude jedním z těch géniů, kteří se z takto postižených dětí mnohdy „vyklubou“ 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné