Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Vyhledávání

Potíže s trávením? Pomůže korálovec ježatý!

Potíže s trávením? Pomůže korálovec ježatý!
27. 10. - Zdraví
Už jste slyšela o zázraku jménem korálovec ježatý? Jedná se o vzácnou a hlavně léčivou houbu, která je skutečným elixírem zdraví.

Co je to korálovec ježatý?

Korálovec ježatý (odborně Hericium erinaceus ) patří mezi lahůdkové jedlé houby. Svým tvarem i zbarvením připomíná sněhobílý mořský korál, který ovšem neobývá moře, ale lesy. Jeho dužina je šťavnatá a měkká, s jemnou křenovou příchutí. Houba se suší na jemný prášek, který ale pak získává příjemně nasládlé aroma. Jeho vůně je velmi intenzivní stejně tak jako jeho účinky.


Pěstuje se převážně na území Severní Ameriky, Asie a Evropy. V České republice se vyskytuje také, ale jen velmi vzácně, například v Beskydech či Žďárských vrších, a je zde přísně chráněný.


Roste, obvykle od července do října, a to paraziticky na živých kmenech listnáčů, buků a dubů, nebo na jejich padlých kmenech.


Na světě se v některých zemích pěstuje již uměle, ale u nás, díky své vzácnosti, o něm moc lidí neví. V obchodech je u nás dostupný pouze omezeně a to většinou ve formě kapslí či extraktu. Ty jsou určené jako doplněk stravy, který je nevhodný pro děti do 3 let.


A jak jej v přírodě poznáte? Má bílou barvu, která se postupně mění v hnědožlutou, podobně jako pýchavka. Jeho plodnice pak dorůstají až 25 cm v průměru a jsou členěné do několika kompaktních laloků. Celý povrch plodnice je pokrytý ostny, které jsou na horní straně pokroucené, krátké a přitisklé k povrchu. Takže vypadá opravdu jako mořský korál 

 

Houba nad zlato?

Korálovec obsahuje unikátní komplex zdraví prospěšných látek, jako jsou draslík, zinek, železo, fosfor, selen. Nalezneme v něm všechny potřebné aminokyseliny, polysacharidy i bílkoviny. Při potížím s trávením jej využívá tradiční čínská medicína, ale u toho jeho pomoc lidem nekončí. Posiluje slezinu, odstraňuje horečky, záněty, pročišťuje organizmus a zklidňuje ducha.


U nás se tato houba využívá v kombinaci s bylinami a různými oleji, a to hlavně ke zlepšení stavu zažívacího systému. Dále je vhodná k léčbě gastritidy, pálení žáhy, žaludečních vředů a chronického zánětu žaludeční sliznice. Extrakty z korálovce ježatého navíc mají antioxidační účinky, regulují hladinu krevních tuků a snižují hladinu krevního cukru, takže pokud máte problémy s obezitou nebo s vysokým krevním cukrem, který může do budoucna představovat (ve většině případů také představuje) cukrovku, pak neváhejte tuto houbu vyzkoušet co nejdříve.


Navíc velmi dobře působí proti únavě a stresu a posiluje nervové ústrojí. Vliv má také na kožní onemocnění jako jsou ekzémy, akné nebo alergie, kterých v současné době hojně přibývá. Udržuje vitalitu a pružnost pokožky a zabraňuje vypadávání vlasů. To ocení hlavně maminky po porodu 


Další přínosy, které se mu dle výzkumů připisují, přináší při léčbě Alzheimerovy, Parkinsonovy choroby či Sklerózy multiplex. Účinky houby se prokázaly také v boji proti rakovinám (zažívacího ústrojí, kůže, jater, děložního čípku) nebo u zmírňování následků chemoterapie a radioterapie.


Kdyby v České republice nebyla tato houba tak vzácná, zjistili bychom, že se jedná o jednu z kulinářských lahůdek. Z mladých plodnic se údajně dají připravit výborné steaky, které svou chutí připomínají humry.


Pokud tedy chcete pomoci svému tělu, vyzkoušejte některý z produktů, které jsou u nás k dostání 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné