Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Vyhledávání

Rakytník: léčivé podzimní bobule

Rakytník: léčivé podzimní bobule
18. 10. - Zdraví
Jste často nachlazení a chcete posílit imunitu? Cítíte se unavení a potřebujete dodat energii? Vsaďte na Rakytník!

Původ, vzhled a využití

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) původně pochází z Ruska, ale dnes je již rozšířen po celé Evropě a Asii. Na Sibiři byl nazýván "sibiřským zázrakem" nebo "citroníkem severu" pro své léčivé účinky, díky kterým měli tamní koně lesklou srst a lidé jasný zrak. Plody jsou peckovité kulovitého tvaru a červenooranžové barvy. Dužina má barvu oranžovou a její struktura je olejovitá. Rakytník je využíván v potravinářství (sirupy, kompoty, marmelády, džemy), medicíně (léčba kožních onemocnění, sliznice, vředů, zažívacích potíží, rakoviny a gynekologických problémů) v kosmetice a dokonce i v zemědělství, jako ochrana před půdní erozí. Užívá se vnitřně (čaje, sirupy, olej) i zevně (gely a krémy).

Účinné látky

Plody rakytníku obsahují velké množství vitaminu C, A, E, F, D, K, skupiny B a rutin, tedy vitamin P. Například jeden kilogram plodů pokrývá téměř půlroční spotřebu vitaminů C a A. Dále hořčík, železo, síru, bór a titan, pektiny, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny. Tyto cenné látky se vyskytují i v ostatních částech rostliny, ale v nižší koncentraci. Sušené i čerstvé plody rakytníku léčí oční neduhy, zlepšují celkový zdravotní stav člověka a zvyšují jeho pracovní schopnost a aktivitu. Siličný olej lisovaný z těchto bobulí léčí prakticky všechny kožní nemoci (popáleniny, omrzliny, zapařeniny) a různá poranění, žaludeční vředy, léčí dnu a revmatismus, pomáhá i při Basedowově nemoci způsobené nadměrnou tvorbou hormonů štítné žlázy, působí i jako kvalitní antisklerotikum a tlumí bolesti. Je také velmi výbornou prevencí gynekologických potíží a zánětů močových cest.

Rakytníkový olej

Plody usušíme na mírně teplém a vzdušném místě, musí si zachovat původní barvu a vůni. Potom je rozdrtíme a zalijeme slunečnicovým nebo olivovým olejem, na vnitřní užívání je nejlepší panenský, aby byla drť dobře zakrytá. Necháme 3 - 4 týdny stát na teplém místě. Denně protřepáváme. Přecedíme, zbytek protlačíme přes řídké plátno, skladujeme v tmavé sklenici na chladném místě. Užíváme vnitřně 3 x denně 1 lžičku.


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné