Výroba
Rooibos, jinak nazýván také „červený čaj“, se získává z rostliny Aspalatus Linearis, která je pěstována na slunných plantážích v oblasti Jižní Afriky. Pro výrobu čaje se sklízí téměř celá nadzemní část této zelené keříkovité rostliny, která se pak seká a řeže na drobnější části. Svou typickou červenozrzavou barvu získává Rooibos při fermentaci. Můžeme se setkat i s nefermentovaným Rooibosem, který má barvu zelenou. Následně se čaj dosušuje, nejlépe přímo na slunci.
Složení a léčivé účinky
Rooibos nás překvapí výčtem obsahovaných látek. Najdeme v něm vitamin C a celou řadu minerálů v poměrně vysokých dávkách. Obsahuje hodně draslíku, sodíku, vápníku a fluoru, ale zanedbatelné nejsou ani jeho hodnoty v zastoupení železa, zinku, mědi, hořčíku a manganu. Další přínosnou látkou v čaji Rooibos je kyselina fenolová, která má antibiotické účinky - působí proti plísním, virům a bakteriím v našem trávicím traktu. Nejen v zeleném či černém čaji naleznete antioxidanty, i Rooibos je plný antioxidantů, které prospívají tělu. Zejména při pravidelném užívání chrání naše tělo před působením volných radikálů, proto je uznávaný i jako prostředek pro prevenci a doléčování rakoviny a jako součást čistících kúr. Je to čaj, který působí na úrovni těla i mysli. Může prospět v případě nespavosti, lehké deprese či vnitřního neklidu. Pomáhá také při pocitech napětí a stresu, někomu dokonce i při bolestech hlavy.
Zdravý čaj pro každého
Nespornou výhodou Rooibosu je fakt, že neobsahuje žádný kofein. Proto ho můžeme popíjet téměř neomezeně, dokonce i lidé s potížemi s krevním tlakem, těhotné nebo kojící ženy a děti. Připravíme ho klasickou cestou - dávku suché drogy, asi 1 vrchovatou lžičku na větší hrnek, přelijeme vroucí vodou a necháme několik minut odstát. Tradičně se ve své zemi původu Rooibos pije s mlékem a medem, tato kombinace si získává ve světě oblibu hlavně u dětí. Další možností, jak si tento výtečný čaj vychutnat je med a špetka skořice, to pravé pro zahřátí a povzbuzení.
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku