Sběr a sušení
Šípek, plod růže růžové, plané či divoké není příliš náročný, proto roste jak na kamenných stráních, tak na okrajích lesů, v nížinách i v horách, a je považován spíše za krásný plevel. Nejvhodnějším obdobím pro sběr je suché a slunečné počasí, to nám zaručí nejvyšší obsah vitamínu C. Nasbíraný šípek sušíme v troubě na plechu pokrytém papírem přibližně půl dne. Pokud nemáme horkovzdušnou troubu s ventilátorem, necháme dvířka pootevřená, aby mohla odcházet pára. Nejvhodnější teplota sušení je mezi 60 a 80 stupni, jinak dochází k velkému úbytku vitamínu C. Dobře usušené šípky mají oranžovou až tmavohnědou barvu, nakysle sladkou a svíravou chuť a slabou ovocnou vůni. Usušené plody skladujte ve vzduchotěsné sklenici maximálně jeden rok. Za jeden rok skladování ztratí sušené šípky přibližně polovinu obsahu vitamínu C.
Účinné látky
Kromě vitamínu C obsahují šípky vitamíny B1, B2, karoteny, z nichž si organismus dovede vytvořit vitamín A, vitamíny P a K a kyselinu nikotinovou. Umí výrazně posílit imunitu i zmírnit krvácení. Proto je mimo jiné výbornou zbraní v tomto období, kdy je všude hodně chřipek a nachlazení. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C umí také pomoci s parodontózou a onemocněním dásní. Má blahodárné účinky na močové cesty, snižuje množství cholesterolu, používá se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, ledvinových a žlučových kamenech, při blokování tekutin v těle. V lidovém léčitelství se používá i například při silné menstruaci či hemeroidech.
Šálek šípkového čaje
Z nasušených šípků se dá připravit výborný vitamínový čaj. Aby byl připravený čaj co nejbohatší na obsah vitaminu C, je nutné při jeho přípravě dodržovat určitý postup. Vrchovatou polévkovou lžíci sušených plodů rozdrtíme lžičkou nebo paličkou a hodinu luhujeme v půl litru studené vody. Poté smě svaříme, necháme asi 15 min stát a pak podáváme. Nebo rozdrcené šípky namočíme na několik hodin do studené vody, pak směs pouze asi minutu zahříváme na 70 °C, scedíme a ihned pijeme. Po odstavení můžeme přidat med. Z šípků nemusíme však vařit pouze čaj, velmi známé a v obchodech méně časté a také velmi drahé jsou šípkové marmelády, sirupy, omáčky, povidla a podobně.
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku