Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, zítra Rostislav
Vyhledávání

Svrab je čím dál častější, pozor na něj!

Svrab je čím dál častější, pozor na něj!
22. 3. - Zdraví
Trápí vaše děti nepříjemné svědění? Mají vyrážku? Pokud ano, pozorně je prohlídněte, zda v jejich kůži nenajdete vytvořené „cestičky“. Ty by totiž mohl mít na svědomí malý roztoč, a mohlo by se tak jednat právě o svrab…

V souvislosti s nedávným výskytem tohoto onemocnění v jedné mateřské škole na Českolipsku jsme se rozhodli na existenci tohoto roztoče upozornit i vás, které jste ještě neměly tu „čest“ a se svrabem se nesetkaly. Nejedná se sice o nic strašného a vážného, nicméně ani o nic zanedbatelného. Proto je zapotřebí si na toto dát pozor a svá dítka hlídat. Zejména pokud se svrab vyskytne někde v jeho/ve vašem okolí. Například ve školce či škole. Nakazit se totiž není žádný problém, stačí dlouhodobější kontakt s nakaženým či společné užívání textilií, a „dílo je hotovo“. A v rámci rodiny je pak nákaza už jen otázka chvilky.


O co přesně se tedy jedná? Jak lze svrab poznat a jak s ním bojovat? Na to vše se dnes pokusíme odpovědět…

Co je svrab a jaké jsou jeho příznaky?

Svrab je svědivé, přenosné kožní onemocnění, které způsobuje samička zákožky svrabové. Zákožka totiž vyvrtává ve vaší zrohovatělé vrstvě pokožky tzv. kanálky, do jejichž slepých konců pak její samičky kladou svá vajíčka. Z nich se později líhnou larvy, které se během tří týdnů změní v dospělé zákožky.


A co všechno tito parazité napáchají? Předně to, že začnete trpět výrazným svěděním (zejména za tepla, v noci v posteli), které je způsobeno právě vrtáním jejich „chodbiček“. Tyto chodbičky jsou bělošedé, čárkovité linie esovitého tvaru a bývají zakončené červenými pupínky. Objevují se zejména na těch místech lidského těla, kde je jemná pokožka. Tedy zejména v oblasti podpaží, okolí genitálu, pupeční krajiny, na rukou mezi prsty, na dlaňové straně zápěstí, na prsou atd. U dětí pak také na obličeji a u kojenců dokonce po celém těle.


V souvislosti s různými reakcemi na tyto roztoče pak můžete u svých ratolestí (ale i u sebe) pozorovat i další projevy svrabu, jakými jsou pupínky, zarudlé skvrny nebo zaschlé krusty či „vyvýšené pupeny“ vzniklé otokem a podobné defekty kůže vzniklé škrábáním.

Přenos onemocnění

Svrab se přenáší přímým kontaktem (např. při pohlavním styku nebo při spaní v jedné posteli) či nepřímo (např. osobním nebo ložním prádlem). Nikoliv však běžným denním stykem. Jestliže tedy máte obavy, že by se vaše dítko mohlo nakazit obyčejným podáním ruky či letmým dotykem, můžeme vás uklidnit, není tomu tak.
Horší ovšem je, že k infekci postačí jedna jediná oplozená samička. I tak tedy stačí velmi málo.


Důležité proto je, abyste vy i vaše ratolesti důsledně dodržovali osobní hygienu! Nezapomínejte tedy děti upozorňovat na pravidelné mytí rukou apod.!!!

Jak se bránit?

Jestliže už ale došlo k tomu, že jste si vy či vaši blízcí tento „poklad“ domů přinesli, pak nezbývá nic jiného, než s těmito parazity řádně „zatočit“. Neprodleně proto převlečte postele, a spolu s ručníky a ostatním osobním prádlem povlečení vyperte (na 60 °C) a vyvařte! Poté je vyžehlete napařovací žehličkou a nechejte několik dní „odležet“. Postele řádně vyluxujte, matrace rozložte a vystříkejte speciálním insekticidním prostředkem a nechejte je vyschnout nejlépe na slunci. Nezapomeňte ani na gauče, křesla, polstrované židle, peřiny či deky. I ty je nutné zbavit infekce – rovněž například vyluxováním vysavačem, který dokáže tyto roztoče zlikvidovat, vyžehlením napařovací žehličkou či vynesením ven na čerstvý vzduch.

Léčba

Léčba tohoto kožního onemocnění má tři základní body:

  1. zničit parazity, jak už bylo zmíněno,
     
  2. zahojit poraněnou kůži - léčba obvykle probíhá namazáním mastí InfectoScab 5% nebo mastí s obsahem síry,
     
  3. zavést hygienická opatření (viz výše).

Co však patří mezi nejdůležitější je PŘESTAT ŠKRÁBAT SVĚDIVOU POKOŽKU! Tím se totiž nemoc rozšiřuje po celém těle a zbavit se jí tak bude trvat mnohem déle…


A nutné je rovněž upozornit na to, že pokud se ve vaší domácnosti tento parazit objevil, není zapotřebí léčit jen již postiženého, ale vás všechny! Alespoň tzv. lokální terapií (buď sírou či jinými přípravky). Nejčastěji se k tomu používá InfectoScab, jež se aplikuje obvykle přes noc na 8 – 14 hodin a ráno se omyje. Další „kolo“ je pak vhodné absolvovat zhruba za týden…


Takže ačkoliv nejde o nějak extrémně závažné onemocnění, jisté je, že o velmi nepříjemné ano. Nejen, že budete mít při jeho propuknutí spoustu práce se zničením těchto parazitů a čištěním a praním všeho možného i nemožného, ale udržet vaše drahá dítka v klidu a přimět je, aby se neustále neškrabala, to bude jistě téměř „nadlidský“ úkol. Takže vám, milé maminky, přejeme, pokud u vás tato situace nastane, mnoho trpělivosti a pevných nervů 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné