Internetov sluby pro koly
portál pro všechny maminky
Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, zítra Rostislav
Vyhledávání

Veš dětská – malý, ale odolný nepřítel

Veš dětská – malý, ale odolný nepřítel
23. 5. - Zdraví
Přineslo vám vaše dítko domů nežádoucí nadílku v podobě vši dětské? Připadáte si trapně a stydíte se? Nemusíte! Výskyt vší je totiž v dnešní době poměrně běžný, a nemusí to být v žádném případě odrazem hygienické úrovně vašeho dítěte či vaší domácnosti. Tito drobní cizopasníci jsou totiž bohužel stále více a více odolnější vůči speciálním přípravkům určených k jejich hubení, a chytit je proto může opravdu každý.

Co je vlastně veš?

Veš je nenápadný drobný parazit, který žije v lidských vlasech, kde saje krev. Jedná se o 2 – 4 mm velký bezkřídlý hmyz šedé barvy, který sice nepřenáší žádné nebezpečné onemocnění, ale po jehož sání vznikají drobné svědivé ranky, kde může po rozškrábání docházet k infekci.

 

Samička tohoto parazita žije přibližně měsíc, a za svůj život stihne naklást zhruba 50 vajíček (tzv. hnid). Z těchto vajíček se přibližně za týden vylíhne nymfa, která během dalších 8 dní dospěje, a může klást další vajíčka. Z tohoto důvodu je zapotřebí při likvidaci vší odstranit také všechny hnidy, aby nedocházelo k dalšímu rozšíření tohoto cizopasníka.

 

Napadení vší dětskou je považováno za infekční onemocnění s názvem pedikulóza. Ta patří mezi nepříjemnou parazitární infekci, kterou trpí nejčastěji děti předškolního a školního věku. Pokud se objeví i u vašeho potomka, máte vy, jako rodič, ze zákona povinnost dítě tohoto parazita zbavit.

Jak poznáme, že má dítě vši?

Dítě, které bylo napadeno vší, je na první pohled neklidné a nesoustředěné, svědí ho a pálí pokožka hlavy, často se drbe ve vlasech. Při prohlídce vlasů u něj pak naleznete drobného parazita, hnidy nebo už přímo rozškrábané boláky.

Co teď - ostříhat dohola?

Některé rodiče, po zjištění, že jejich dítko má vši, jako první napadne, že ho bude muset nechat ostříhat dohola. Toto ale naštěstí už dávno není nutné, stejně jako například zábaly s petrolejem. Vši se sice na velmi krátkých vlasech udrží velmi špatně, což je praktické, ale na druhou stranu ostříhat třeba krásné dlouhé vlasy kvůli „pár mizerným parazitům“, je určitě škoda.


Daleko účinnějším a lepším řešením, alespoň pro holčičky, je dát si práci s vyčesáváním vší a hnid pomocí „všiváčku“ a použití různých prostředků proti vším. Většina těchto preparátů je v dnešní době založena na přírodních bázích a jsou tedy šetrné k pokožce a vhodné i pro alergiky. Určitě si tedy z dané nabídky v lékárně vyberete…

Máme vši - jak postupovat?

Máte-li podezření, že se tento parazit u vašeho potomka vyskytuje, sedněte si s ním na pořádně osvětlené místo a důkladně mu prohlédněte a vyčesejte vlasy.
Před nanesením přípravku proti vším totiž musíte všechny živé vši vyčesat. Šampon či jiný přípravek proti vším pak nechejte působit dle návodu. Poté vlasy umyjte a opět vyčesejte. Obecně se tato kúra doporučuje za 8 – 10 dní zopakovat, aby byly zlikvidovány i zbylé vši, které se mohly ještě vylíhnout z nějakých zapomenutých hnid.

 

K vyčesání hnid z vlasů použijte hustý hřebínek neboli všiváček. Ten po každém vyčesávání důkladně omyjte mýdlem a vlažnou vodou.

 

Nezapomeňte také na to, že od vašeho potomka, který tento „dáreček“ domů zanesl, se snadno mohou nakazit i jeho sourozenci a vy. Proto je zapotřebí řádně prohlédnout, a případně „odvšivit“, hlavy všech členů domácnosti, a s „postiženým“ se v nejbližších dnech vyvarovat blízkého kontaktu, tedy především s jeho hlavou.


Abyste zabránili rozšíření nákazy, informujte neprodleně také školu či školku, kterou vaše dítě navštěvuje. Nezapomeňte ani na rodiče kamarádů, se kterými se vaše dítě stýká. Do doby úplného vyléčení neposílejte dítě do školy, ani žádného jiného kolektivu.


Dále vyperte všechno oblečení, prádlo, ručníky i povlečení, které přišlo s nakaženým do styku, a po usušení je přežehlete. Také pečlivě vysajte koberce, postele i křesla, a sáček z vysavače ihned vyhoďte. Hřebeny a kartáče (případně také sponky a čelenky) ponořte do horké vody.


Toto byl nejzákladnější postup, jak v případě výskytu vší postupovat, a jak se pokusit zabránit rozšíření tohoto drobného cizopasníka – neboť on je sice malý, ale velmi odolný, a pokud ho nezlikvidujeme úplně, i se všemi hnidy, rád se k nám opět vrátí…

A dvě „babské rady“ na závěr

Jestliže nemáte po ruce žádný speciální přípravek proti vším, můžete vyzkoušet jeden lidový lék na všechno – slivovici. Ta se totiž osvědčila i v případě léčby pokožky hlavy napadení vší dětskou. A jaký je postup? Nejprve vlasy pečlivě vyčešte a na pokožku hlavy naneste houbičkou slivovici. Takto ošetřené vlasy zabalte do igelitu a nechte přibližně 45-60 min působit. Poté vlasy umyjte obyčejným šamponem.


A pokud jste zastánci alternativních možností, a nemáte zrovna doma slivovici, můžete vyzkoušet smíchat olivový olej s Alpou, vmasírovat jej do vlasů a nechat pod sáčkem na hlavě hodinu nebo dvě působit 
 


Sdílejte s přáteli
Facebook sdílení

Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |

Reklama

Komentáře k článku

FINANČNÍ PROBLÉMY
Květiny

6.1.2021, cena: 10000 Kč
boruvky
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
prodam
Potraviny

10.9.2020, cena: 100 Kč
 

Trička s vlastním potiskem
snadně, rychle a zábavně.

Základní školy
přehledný seznam všech základních škol v ČR.

Online hry
výběr z těch nejlepších online her.


Buďte originální a kupte si vtipné těhotenské tričko. Použijte slevový kód SUPERMAMINA na 10 % slevu!

Vtipné tričko pro těhotné