Suroviny:
Prosátou mouku dáme na vál, přidáme špetku soli a máslo, které jsme nožem nakrájeli na malé kousky. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout. Rukama prohněteme a do důlku uprostřed vlijeme mléko, přidáme cukr a rozdrobené droždí.
Rovnou zaděláme těsto, nenecháme droždí vykynout!
Velký bochánek těsta rozdělíme na 5 dílů, každý má přibližně 200 g. Na pomoučeném vále jeden díl rozválíme do kulatého tvaru, velký jako talíř či dortová forma. Nožem rozdělíme na osm dílků a na každý položíme trochu libovolné náplně. Náplň vždy dáváme k obvodu, přehneme kraje a stočíme ke středu do tvaru malého rohlíčku. Klademe na vymazaný plech zatočeným koncem dolů a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut. Upečené rohlíčky pocukrujeme moučkovým cukrem.
Rohlíčky se nejlépe stáčejí s makovou či ořechovou náplní. Dobré jsou také s tvarohovou nebo povidlovou náplní, jen musíme počítat s tím, že nám řidší náplň může po stranách vytékat.
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku