Suroviny:
Na potření:
Poleva:
Na vál prosejeme hladkou mouku a moučkový cukr. Přidáme sodu, perníkové koření a sypkou směs rukama promícháme. Do kastrůlku dáme tuk s medem a necháme pozvolna rozpustit. Dáme pozor, aby směs nebyla příliš teplá.
Na vále si uděláme v sypké směsi důlek, vlijeme rozpuštěný tuk s medem a vklepneme celá vejce. Nožem a rukama zpracujeme. Dobře propracované těsto vložíme do mikrotenového sáčku, pořádně zabalíme a uložíme do chladna.
Druhý den rozválíme na pomoučeném vále a kulatou formičkou vykrajujeme medaile. Klademe na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C. Ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí se budou krásně lesknout. Zdobíme bílkovou polevou.
Bílkovou polevu si připravíme tak, že alespoň 3x prosejeme moučkový cukr, přidáme bílek, lžičku solamylu a šleháme v elektrickém šlehači. Postupně přidáváme citronovou šťávu, kterou jsme přecedili přes sítko. To z toho důvodu, aby se nám do polevy nedostala zrníčka, či dužina. Množství cukru a šťávy upravíme podle hustoty polevy. Nesmí být moc řídká, aby nám netekla ze zdobicího sáčku, ale také příliš hustá poleva by se nám špatně protlačovala úzkou špičkou. Polevu necháme zaschnout.
Perníky jsou druhý den měkké a nemusí se nechat rozležet.
Perníkové těsto si můžeme zadělat týden i měsíc dopředu. Jestliže ho máme uložené v chladu, alespoň se řádně proleží.
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku