Suroviny:
Krém:
Nejdříve si opatrně oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po lžicích do něj zašleháme cukr, žloutky a 1 lžíci oleje. Olej přidáme proto, aby se nám roláda lépe stáčela a nelámala se. Lehkým poprašováním po povrchu opatrně vmícháme mouku se špetkou prášku do pečiva. Těsto velmi zlehka obracíme, aby nám nekleslo.
Na plech si položíme pečící papír, potřeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Připravené těsto rozetřeme a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C přibližně 15 minut. Okraje nesmí být vysušené, piškotový plát by měl být pružný. Po upečení roládu sbalíme i s pečícím papírem a necháme vychladnout.
Piškotový plát rozbalíme, potřeme krémem a už bez papíru znovu stočíme. Krémem pomažeme i povrch rolády. Můžeme také pocákat rozpuštěnou čokoládou nebo dozdobit hoblinkami čokolády.
Příprava krému:
Do hrnku vlijeme smetanu, rozlámeme hořkou čokoládu a přidáme cukr. Mícháme a přivedeme k dobu varu. Odstavíme, ještě občas zamícháme a necháme do druhého dne v ledničce vychladnout. Máslo nakrájíme do hlubší misky, chvíli ponecháme při pokojové teplotě. Po částech zašleháme svařenou smetanu s čokoládou a cukrem. Tuto směs dopředu nešleháme, přidáváme ji rovnou k máslu.
Jestliže chceme obměnit chuť rolády, namažeme plát višňovou nebo meruňkovou marmeládou. Obě dvě marmelády jsou v kombinaci s čokoládovým krémem výborné.
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku