Suroviny:
- 4 bílky
- 280 g krupicového cukru
- ztužený tuk Iva nebo Omega
Bílky vložíme do mísy, vsypeme polovinu cukru a šleháme do husta. Do ušlehaného sněhu zamícháme druhou polovinu cukru. Do cukrářského sáčku dáme zdobicí špičku a přendáme sníh. Na plech si položíme pečící papír, pomažeme ztuženým tukem a tvoříme malé pusinky.
Sušíme ve vyhřáté troubě na 100 °C minimálně 1 hodinu. Větší pusinky, kroužky apod. necháme sušit déle.
Aby se nám sněhové pusinky povedly, musíme dodržovat určitá pravidla.
- Šlehací mísa a metly musí být čisté a suché.
- Bílky řádně oddělíme od žloutků, v chladničce je můžeme uchovávat nanejvýš 3 dny.
- Cukr nikdy nedáváme od oka. Na jeden bílkem patří 70 g cukru.
- Většinou přidáváme cukr krupicový a moučkový. Krupicový můžeme zašlehat od začátku, moučkový dáváme až na konec.
- Důležité je také zašlehávání cukru. Polovinu předepsaného množství šleháme od začátku s bílky a zbytek zamícháme do pevného sněhu.
- Při šlehání sněhu nám bílky musí tvořit špičky. Tzn. že po vytažení metly z mísy, sníh nespadne, ale zůstane pevný a na konci vytažení je vysoká špička.
- Sněhové pečivo nepečeme, ale sušíme. Trvá to třeba i 1 hodinu. Záleží na velikosti pusinek.
- Troubu zahřejeme jen na 100 °C