Cizrnu si můžete koupit, jak již bylo výše zmíněno, buď v syrové podobě, tedy suchou, neuvařenou (cena za 500g se nejčastěji pohybuje okolo 35Kč). Připravit si jí, zabere trochu více času, ale zachováte si tím větší obsah výživových živin a bude i lépe stravitelná.
Nebo druhou variantou je nákup sterilované cizrny, která je již uvařená a zakonzervovaná ve slaném nálevu. Tu stačí jenom na sítku propláchnout studenou vodou a je připravena k použití anebo přímé konzumaci. Dá se dobře sehnat ve většině hypermarketů (cena za 200g přibližně 20Kč). Přesto, že polotovary se snažím využívat jen minimálně, vždycky jednu plechovku této dobroty doma mám a nejčastěji po ní sáhnu, když potřebuji vytvořit co nejrychlejší večeři.
Cizrnu je možné uvařit více způsoby, mně se nejvíce osvědčil tento postup: Cizrnu namáčíme dva dny předem ve velkém hrnci na chladném místě. Vodu alespoň dvakrát vyměníme (v letních měsících i více krát). Cizrna nám začne klíčit, to Vašemu tělu dodá ještě více živin a zároveň se stane lehčeji stravitelná. Samotné vaření probíhá jako u ostatních luštěnin. Dáme jí do studené, čisté vody a necháme přijít k varu, poté vaříme minimálně hodinu bez pokličky, dokuď není cizrna měkká. Osolíme až ke konci, protože sůl způsobuje tvrdnutí luštěnin, stejně jako dolití studené vody. Pokud máte problémy se zažíváním a luštěniny všeobecně hůře snášíte, cizrnu zbavte slupky pomocí prudkého zchlazení. Pomozte si rukama a římský hrách promněte v rukou, oloupané šlupky můžeme vyhotit, zbytek cizrny osušíme a dále zpracujeme podle vybraného receptu, anebo můžeme rovnou konzumovat.
Recepty z cizrny:
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku