Cizrna se také někdy nazývá římský hrách, je to tedy luštěnina. Tento název získala především kvůli vizuální podobě s hrachem, chuť je, troufám si říct, mnohem lepší. Přesto u nás cizrna není tak hojně rozšířená. Původem je z Indie a před pár lety jí znali nejspíš jenom vegetariáni a zatvrzelý vyznavači zdravé stravy. Poslední dobou se na ní dá s trochou štěstí narazit v menzách, školních jídelnách a restauracích. I když tady je důvod servírování spíše čistě ekonomický.
Cizrna je levná surovina, která je chutná doplněná pouhou zeleninou a octovou zálivkou. Ideál pro nízkonákladové vývařovny, ale také pro studenty a každého kdo chce ušetřit nějakou tu korunu. Existují ale i mnohem lepší recepty. Můžete ji použít do polévek místo zavářky, použít jako základ pomazánek anebo jenom ochutit s bylinkami a podávat jako přílohu. Možností je spoustu, fantazii se meze nekladou, níže uvádím moje tři nejoblíbenější recepty, které jsou hotové za pět, deset a dvacet minut a zaručeně si na nich pochutnáte
Cizrnu si můžete zakoupit ve dvou podobách. První je klasická sušená cizrna, která je před konzumací potřeba uvařit, druhou je cizrna v plechovce, sterilovaná v mírně slaném nálevu, tak se můžeme použít k přímě konzumaci. Obě podoby jsou běžně k dostání v hypermarketech v oddělení luštěnin, zdravé výživy anebo mezi sterilovanými výrobky. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto dvou podob a jak cizrnu správně uvařit si můžete přečíst zde.
Po výživové stránce je římský hrách opravdu bohatým zdrojem vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, C, E) a minerálů (vápník, hořčík, zinek, železo, draslík, fosfor, sodík. Ideální je pro sportovce, díky svému vysokému obsahu bílkovin (proteinů), také v těhotenství a to díky kyselině listové. Doporučován je i při zdravotních dietách například pro diabetiky (pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi), alergiky na lepek a všem kdo chtějí detoxikovat své tělo.
Cizrna je tedy více než vhodná k zařazení do Vašeho jídelníčku. Vždy Vám dodá sílu, vitalitu a navíc si pochutnáte.
Názor na tuto stránku
Líbí se | Nelíbí se |
Reklama
Komentáře k článku